Gülen örgütü soruşturmaları

Gül HSYK'da topu CHP'ye attı

Cumhurbaşkanı Gül, “12 maddede 15 husus Anayasa’ya aykırıydı. Bazı açık aykırılıklar düzeltildi. Kalan maddeleri Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmesini uygun buldum” dedi ve HSYK Yasası'nı onayladı.

Konular: Abdullah Gül, HSYK
Cumhurbaşkanı HSYK kanununu onaylarken bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi'nin değerlendirmesinin daha doğru olacağını söyledi. [AA Arsiv]

cumhurbaşkanı abdullah gül, hâkimler ve savcılar yüksek kurulu kanunu’nda değişiklik yapan kanunu onayladı. ancak yasayla ilgili son inceleme için anayasa mahkemesi'ni işaret etti. daha önceki iptal başvurusu 'usûlüne uygun bulunmayan' chp yeniden anayasa mahkemesi'ne gideceğini açıkladı.

köşk açıklaması

onay kararı çankaya köşkü’nün internet sitesinden duyuruldu. ancak açıklamada alışılmışın aksine bu defa sadece kanunun onaylanıp yayınlanmak üzere başbakanlığa gönderildiği bilgisiyle yetinilmedi. cumhurbaşkanı’nın, kendi ağzından kanunu neden onayladığını anlatan açıklaması da yayınlandı.

“sayın cumhurbaşkanımız ayrıca aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasını istemişlerdir” diye başlayan bu bölümde cumhurbaşkanı çok tartışılan ve kendisine veto çağrısı yapılan düzenleme ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“hsyk kanunu'nda değişiklik yapan teklifin tbmm’ye sunulmasından sonra her safhasını özellikle anayasaya aykırılığının bulunup bulunmadığı bakımından incelettim ve teklifte 12 maddede yer alan 15 hususun anayasa ile açıkça çeliştiğini gördüm ve adalet bakanı’nı çağırıp uyardım.”

abdullah gül, açıklamasında uyarıları dikkate alınarak yapılan değişiklikleri de ayrıntılı olarak anlattı:

“teklifin ilk halinde bulunan, hsyk daire başkanlarının belirlenmesi, hsyk’ya tetkik hakimi ve müfettiş atanması, gönderilmesi ve görevlendirilmesi, hsyk üyelerine disiplin cezası verilmesi, yönetmelik ve genelge çıkarma gibi konularda özellikle adalet bakanı'na yetkiler veren hükümlerden vazgeçildiğini ve bu yetkilerin yeniden hsyk genel kurulu'nda ve ilgili dairelerinde kalacak şekilde değiştirildiğini gördüm.”

cumhurbaşkanı, açıklamasının sonunda kanunu onayladığını söyledi, ancak "artık anayasa mahkemesi değerlendirecek” vurgusu yaptı.

“düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise anayasa mahkemesi’nce değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum."

chp onayı beklemeden başvurmuştu 

yasa meclis genel kurulu'ndan geçtikten hemen sonra chp onay sürecini beklemeden anayasa mahkemesi'ne iptal başvurusu yapmış ve yasanın 'yok hükmünde sayılmasını' istemişti.  ancak anayasa mahkemesi, 'yasa cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp resmi gazete'de yayımlanmadan başvuru yapılamayacağını' gerekçe göstererek bu talebi reddetmişti. chp yasanın resmi gazete'de yayımlanmasından sonra anayasa mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunacak. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;