2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Gül oyun dışı mı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bugünkü şartlarda siyaset planım yok" dedi, siyasetin gündemini belirledi. Peki Gül'ün sözleri ne anlama geliyor? Gül siyaset denkleminden çıktı mı? İşte yorumlar...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül [AA]

"politikayı bırakacak anlamı çıkmaz"

KONDA Araştırma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem [AA-Arşiv]

al jazeera'ye konuşan konda araştırma yönetim kurulu başkanı tarhan erdem'e göre, gül ile başbakan erdoğan anlaşacak.

"başbakan tayyip erdoğan ve cumhurbaşkanı abdullah gül kendi aralarında anlaşacaklar diye düşünüyorum, konuşmayı bekliyorlar. cumhurbaşkanı da bunun üzerine bir karar verecektir. açıklamalarından politikayı bırakacak gibi bir anlam çıkarmadım. gül şunu açık bırakmak istiyor: kendim için doğru bir yol bulamazsam çekilebilirim. zaten görüşme masasına oturma aşaması da böyle bir şeydir. birlikte konuşup bir karar verecekler. masadan kalkarken ikisi de ulaşılan sonucun doğruluğuna inanacaklar. erdoğan ve gül çok eski arkadaş, yeni tanışmış ve meseleleri yeni görüyor değiller. 30 senedir birlikte politika yapıyorlar. inatlaşmak yerine birlikte karar alacaklardır."

"gül’ün asıl tercihi ikinci kez cumhurbaşkanlığı"

cumhuriyet gazetesi ankara temsilcisi utku çakırözer, gül’ün açıklamasının sadece “siyaset planım yok” olarak okunmasının doğru olmayacağı görüşünde. al jazeera'ye konuşan çakırözer, gül’ün, açıklamasındaki asıl vurguyu “bugünkü şartlar içinde...” ifadesine yaptığını söyledi.

"bugünkü  şartların ne olduğuna bakmak lâzım. birincisi, başbakan erdoğan köşk’e çıkarsa ‘anayasal yetkilerimin tümünü kullanırım’ diyerek yürütmenin başı gibi davranacağının ve sık sık bakanlar kurulu’na başkanlık edeceğinin sinyalini veriyor. ikincisi erdoğan’ın yönetim tarzı, bağımsız bir başbakan ve akp’ye olanak tanımıyor. kendisine sadık bir başbakan ve sadık bir akp istiyor. hem yeni kabinede atadığı isimler hem de akp yönetimine getirdiği isimlerin ortak özelliği erdoğan’ın yakın çevresinde olan ve kendisine tam bağlı isimler olmaları."

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer

çakırözer, cumhurbaşkanı gül’ün, böylesine güçlü bir cumhurbaşkanı ile çalışmanın yürütme açısından sorun yaratacağını düşündüğü için bu açıklamayı yaptığını düşünüyor. çakırözer’e göre gül, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda yapacağı görüşme öncesi de erdoğan’a, “bu şartlar değişirse siyasete girebilirim” mesajı veriyor. ancak çakırözer, erdoğan’ın gül’e bu yönde bir taahhütte bulunmayacağını düşünüyor.

"erdoğan köşk’e çıktıktan sonra gül’e ‘benden sonra partide demokratik, adil ve eşit bir rekabet içinde liderlik yarışı olsun. ben, hem o sürece hem de başbakanın kuracağı kabineye müdahil olmam’ der mi? demez. bu durumda da gül, ‘başbakan şartları değiştirmediğine göre ‘ben yokum’ der ve kenara çekilebilir."

çakırözer, gül’ün asıl tercihinin ikinci kez cumhurbaşkanlığı yapmak olduğunu ancak bu olasılığın gerçekleşme ihtimalini de partideki hava ve erdoğan’ın son açıklamalarıyla zayıfladığını düşünüyor.

"gül veda etmiyor, damardan siyaset yapıyor"

radikal gazetesi genel yayın yönetmeni eyüp can, cumhurbaşkanı abdullah gül’ün açıklamalarından hemen sonra radikal gazetesi'nin internet sitesine yazdığı değerlendirme yazısında, abdullah gül’ün çankaya’dan vazgeçmediğini söyledi.

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can [AA-Arşiv]

"(abdullah gül) bu açıklamasıyla hem benim birinci önceliğim hâlâ çankaya’da bir dönem daha kalmak demiş oldu, hem de kendisi üzerinden teşkilatta başlayacak erken tartışmalara set çekmiş oldu. dikkat edin o cümlenin başı şöyle; ‘bugünkü şartlar çerçevesinde gelecekle ilgili siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim.’ ne demek bu? bir: çankaya’dan vazgeçmiş değilim. iki: bugün için siyaset tartışmasına girmem. buna gül’ün önceki gün, ‘çankaya seçim sonuçları kimsenin cebinde değil’ mesajını ve kütahya’da yaptığı açıklamada kullandığı, ‘ben çankaya’ya bağımsız bir aday olarak çıkmadım, arkadaşlarla konuşup bir karara varacağım’ demesini de ekleyin."

"sonuç şu: gül, çankaya’dan tamamen vazgeçmiş değil. ak parti içinde ve hükümete yakın medyada yer alan, kendisini tamamen oyun dışına itmek isteyen ve rencide eden yorumlardan rahatsız. bu yüzden de şu an için siyaset planını, konuşmak yerine daha ilk aşamada tavrını net koymak istiyor. yani gül siyasi kariyerine son vermiyor, aksine siyasette var olacaksa bunu pozisyonunu güçlendirerek yapmak istiyor. eğer erdoğan çankaya’ya çıkmaktan vazgeçmezse gül, erdoğan’ın karşısına çıkmaz. ama çıkmayacağı, kendisini siyaseten ve nezaketen ezdireceği anlamına da gelmiyor. gül siyasete veda etmiyor, aksine bence ‘damardan siyaset’ yapıyor."

"gül takdiri başbakan'a bırakır"

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu'dan HSYK önerisi geldi. [AA-Arşiv]

meclis anayasa komisyonu başkanı prof. dr. burhan kuzu cnn türk televizyonunda yaptığı değerlendirmede cumhurbaşkanı abdullah gül'ün alınganlık yaşamadığını söyledi.

"başbakan'dan teklif bekliyor olabilir. bu, 'beni yalnız bırakma' gibi bir teklif olabilir. samimi kanaati bırakmak da olabilir. ben sayın cumhurbaşkanı'nın bir alınganlık yaşadığını sanmıyorum. ikisini de 40 yıldır tanıyorum. gül asla ikinci kez aday olmaz. pazarlık yapmaz ve takdiri başbakan'a bırakır."

"gül, erdoğan ile mücadeleye girmez"

star gazetesi yazarı ahmet taşgetiren ise sky 360'a abdullah gül'ün erdoğan ile mücadeleye girmekten ise siyaseti bırakmayı tercih edeceğini söyledi.

"recep tayyip erdoğan, abdullah gül, bülent arınç gibi isimler birlikte yola çıktı. siyasi mücadeleye bir misyon gibi bakıyorlar. abdullah gül, başbakan erdoğan ile mücadeleye girmektense siyaset dışı kalmayı tercih eder. siyasette bir hafta da uzun bir süre, ne olacağını bekleyip görmek lazım. ak parti için cumhurbaşkanlığı sadece cumhurbaşkanlığı değil. başbakanlık, cumhurbaşkanlığı, genel başkanlık bir bütün olarak düşünülür."

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;