Türkiye

Gül'den MİT Kanunu'na onay

Cumhurbaşkanı, MİT mensupları ve bazı kamu görevlilerin soruşturulmasını Başbakan'ın iznine bağlayan kanun değişikliğini onayladı.

Haberin Öne Çıkanları

Tartışma yaşandı

İzne bağlandı

Çelişki giderildi

Teklif, TBMM'de 12 buçuk saat süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilmişti. [AA]

Oslo görüşmeleri

pkk ve mit arasında yapılan gizli görüşmelerden bir bölümünün ses kaydı olduğu iddia edilen dosyalar, 14 eylül 2011 çarşamba günü internete sızmıştı. kayıtlara göre, görüşmeye dönemin mit müsteşar yardımcıları hakan fidan ve afet güneş ile pkk yöneticilerinden sabri ok, mustafa karasu ve zübeyir aydar katılmıştı. ses kaydında fidan konuşmasına başbakan erdoğan tarafından görevlendirildiğini söyleyerek başlıyordu.

 
cumhurbaşkanı abdullah gül, mit kanunu'nda değişiklik yapılması için tbmm’ye sunulan kanun teklifi onayladı.
 
devlet istihbarat hizmetleri ve milli istihbarat teşkilatı kanunu'nda değişiklik yapan teklif, tbmm'de 12 buçuk saat süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilmişti. 
 
kanuna göre, mit mensupları veya başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler hakkında, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlı olacak.
 
bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasında da başbakanın izni aranacak. kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da, başbakanın iznine bağlı olma hükmü uygulanacak.
 
fidan ifadeye çağrılmıştı
 
mit kanunu'ndaki değişiklik teklifi, mit müsteşarı hakan fidan’ın kck soruşturmasında ifadeye çağrılması, iki mit görevlisi ile eski müsteşar emre taner ve müsteşar yardımcısı afet güneş hakkında da yakalama kararı çıkartılması üzerine meclis gündemine taşınmıştı.
 
yüksek yargı soruşturmayı yürüten savcı sadrettin sarıkaya hakkında inceleme başlatırken, hükümet de özel yetkili mahkemelerin görev alanlarını ve yetkilerini düzenleyen ceza muhakemesi kanunu’nun 250 maddesi ile mit kanunu'nun 26. maddesi arasındaki çelişkiyi ortadan kaldırmak üzere harekete geçmişti.
 
iki kanun arasındaki çelişki
 
cmk’nın 250. maddesine göre örgütlü faaliyetlerle görevi kötüye kullanma suçu işleyen kamu görevlilerinin sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanacağına işaret ediyor.
 
1984 yılında yürürlüğe giren mit kanunu'nun 26. maddesinde ise mit mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılmasının başbakanın iznine bağlı olduğu belirtiliyordu.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;