Türkiye
MİT için yasa teklifi
MİT mensuplarının ifadeye çağrılmasıyla ortaya çıkan yetki karmaşasını gidermek için devreye giren hükümet MİT Kanunu'nda değişiklik için TBMM'ye başvurdu.
Haberin Öne Çıkanları
İki kanunun çelişkisi
Değişiklik yapılacak
26. maddeyi hatırlatmıştı

milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan ve iki mit görevlisi ile eski müsteşar emre taner ve müsteşar yardımcısı afet güneş’in kck soruşturmasında ifadeye çağrılması üzerine ankara’da hareketli bir gün yaşanıyor.
hükümet ifade krizini aşmak için yasa teklifiyle devreye girdi. devlet istihbarat hizmetleri ve mit kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, türkiye büyük millet meclisi (tbmm) başkanlığına sunuldu.
tek maddelik çözüm
değişiklik teklifi, tek madden oluşuyor. teklif, mit kanunu'nun "soruşturma izni başlıklı 26. maddesi"nde değişiklik öngörüyor. ilgili kanunda teklifin öngördüğü düzenleme şöyle;
"mit mensuplarının veya başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin, görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı ceza muhakemesi kanunu'nun 250'nci maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla, hakkında soruşturma yapılması başbakan'ın iznine bağlıdır.''
teklifin salı günü meclis adalet komisyonu'nda perşemebe günü ise genel kurul'da ele alınması bekleniyor.
iki kanun çelişiyor
ifade krizine neden olan ve yetki karmaşası yaratan durumun nedeni ise, ceza muhakemeleri kanunu’nun (cmk) 250 maddesi ile mit kanunun 26. maddesi arasındaki çelişki.
cmk’nın 250. maddesine göre örgütlü faaliyetlerle görevi kötüye kullanma suçu işleyen kamu görevlilerinin sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun bu kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanacağına işaret ediyor.
diğer yandan 1984 yılında yürürlüğe giren mit kanunun 26. maddesinde ise, mit mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılmasının başbakanın iznine bağlı olduğunu belirtiliyor.
mit müsteşarlığı da istanbul cumhuriyet başsavcılığı’na perşembe günü gönderdiği yazıda, bu kanuna işaret ederek görev ve yetkisizlik itirazı yapmıştı.
mit kanunu ile cmk arasındaki uyumsuzluğun doğurabileceği ‘tatsız durumları’ dikkate alan hükümet acil bir yasal düzenlemeyle bu sorunun üstesinden gelmeyi planlıyor.
mit kanunu’ndaki değişiklik teklifin tbmm’ye sunulmadan önce perşembe günü başbakan recep tayyip erdoğan, adalet bakanı sadullah ergin’le yasal düzenleme üzerine başbakanlıkta iki kez görüşmüştü.
Yorumlar