Afrika

Güney Afrikalı işçiler grevde

Aracılık sisteminden şikayet eden ve hükümetin paralı otoyol planına karşı çıkan binlerce işçi, 32 şehirde gösteri yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

Sendikadan çağrı

Paralı yola tepki

Sağlık sigortaları yok

Göstericilerin hedefinde düşük ücretlerin yanı sıra paralı otoyol planı da vardı. [Reuters]

güney afrika’da sendikaların ulusal grev çağrısı üzerine, binlerce kişi hükümeti protesto etmek için sokaklara döküldü. ticaret sendikası federasyonu’nun öncülüğünde 32 kentte gösteri düzenleyen işçiler, haklarının iyileştirilmesini talep ediyor.

ülkenin en büyük sendikası güney afrika ticaret birlikleri kongresi’nden (cosatu) çarşamba günü yapılan açıklamada, işveren ve işçiler arasında aracıların bulunduğu sistemin bir çeşit “modern kölelik” olduğu belirtildi.

yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı gösteriler olaysız geçerken, sabah erken saatlerde ülkede ticaretin tamamen durmasını isteyen göstericilerin banliyölerden trene binerek işlerine gitmeye çalışanları dövdüğü öne sürüldü.

johannesburg’da bulunan al jazeera muhabiri haru mutasa, göstericilerin aracılık sisteminden büyük şikayetleri olduğunu ve bu sistemin işçileri sömürmekten başka işe yaramadığını düşündüklerini bildirdi. mutasa’ya göre, göstericiler, aracıların kendilerine az para verdiğini söylüyor, uzun çalışma saatlerinden ve sağlık sigortasına sahip olmamaktan şikayet ediyor.  

güney afrika'da işçi sendikası hükümet ile görüşüp ortak bir yol bulmak istiyor.

paralı yol sistemine tepki

ülkede nisan ayında uygulamaya geçecek paralı yol sisteminden de büyük şikayet var.

cosatu liderlerinden zwelinzima vavi, paralı yolların ücretinin çok fazla olduğunu ve bu sistemle ülkenin yeni ve güzel yolarının sadece zenginler tarafından kullanılmasının planlandığını, yan yolların ise toplu taşımayı kullanan işçiler ve yoksul kesim tarafından kullanılmasının hedeflendiğini belirtti. bunun ülkede zengin ve yoksul arasındaki uçurumu derinleştireceğini söyleyen vavi, uygulamanın eşitsizliğe yol açacağından yakındı.

vavi, "sağlık hizmetlerine ve eğitime zaten sadece bedelini ödeyen zenginler ulaşabiliyor, bu listeye bir madden daha eklenmesini istemiyoruz” diye konuştu.

1994’ten beri iktidarda olan afrika ulusal konseyi partisi, siyahi güney afrikalıların hayat standartlarını hızlı şekilde yükseltmek için yoğun baskı altında. ülkede son yıllarda ekonomik büyüme ve istikrar ile siyasi özgürlükler ise belirgin şekilde arttı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;