Avrupa
Belçika'da 19 yıl sonra genel grev
Sendikalar, AB liderlerinin başkent Brüksel'de toplandığı gün, hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor.
Haberin Öne Çıkanları
Grev gece başladı
Londra ve Paris seferleri iptal
Birçok okul ve fabrika kapalı

belçika’da 1993'ten bu yana ilk kez genel greve gidildi. avrupa birliği (ab) liderlerinin başkent brüksel'de toplandığı gün düzenlenen eylemde, belçika hükümetinin kemer sıkma politikaları protesto ediliyor.
greve giden işçiler belçika'da hayatı durma noktasına getirdi. gece başlayan grev nedeniyle tüm demiryolları kapanırken, otobüs ve tramvay seferleri durdu, birçok okul da eğitime ara verdi. audi ve volvo fabrikaları da, üretimi durdurarak greve destek veriyor.
çoğunlukla ucuz tarife uygulayan ryanair ve diğer bazı küçük ölçekli havayolu şirketleri, tüm uçuşları durdurmaları için baskı altında. sendikalar ise yolları kapatmayı planlıyor. ülkenin en büyük havalimanı olan brüksel havaalanı’ndaki uçuşların akıbeti ise şimdilik belirsiz.
ingiltere'nin başkenti londra ve fransa'nın başkenti paris'e giden eurostar şirketinin hızlı tren servisleri de, pazar günü akşam saatlerinden bu yana yapılamıyor ya da belçika sınırlarına giriş yapmıyor.
kemer sıkmaya tepki
sendika ve işçi derneklerinin 19 yıldır düzenledikleri genel greve, hükümetin emeklilik yaşını yükseltme planı ve 11,3 milyar euro tasarruf etmek için almayı planladığı diğer önlemler neden oldu.
belçika hükümeti, 1,3 milyar euroluk harcamalarını da, bu sene başında ab’den gelen, ekonomideki hedeflerini karşlılamaktan uzak olduğu konusunda uyarı sonucu dondurdu. brüksel yönetimi, kamu sektörünün borçlarını, ab'nin maastricht kriterleri'nin öngördüğü gibi gayri safi yurt içi hasıla’nın (gsyh) yüzde üçü civarına düşürme sözü vermişti.
notu düştü
son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch, belçika'nın kredi notunu bir kademe düşürerek "aa" olarak güncellemişti. kuruluş, borç krizinin tırmanabileceği ve resesyonun ülkenin reform yolunda kararlılığını azaltabileceği uyarısında bulunmuştu.
ab liderleri ise brüksel'de 500 milyar euro değerindeki kalıcı kurtarma fonuna son şeklini vermek üzere bir araya gelecek.
borç sorunuyla başetmeye çalışan ab liderleri son iki yılda 17. kez toplanacak. zirvede kalıcı kurtarma fonunun yanı sıra istihdam sağlama, büyüme ve halk tarafından desteklenmeyen bütçe kısıtlamalarından uzaklaşılması görüşülecek. 23 milyon işsiz barındıran ab üyesi ülkelerin, bütçe kesintisi ve kemer sıkma politikalarının, yatırımı, istihdamı ve eğitimi sekteye uğratmasından endişe ediliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar