Ergenekon davası
'Güven duygusunu zedeledi'
Akın Birdal, kendisine yönelik suikastın azmettiricisinin yasal değişiklik sonucu serbest kalmasını değerlendirdi. Birdal, “Bu değişiklikler yaralayıcı ve toplumda güven duygusunu zedeleyicidir” dedi.
Haberin Öne Çıkanları
Ergenekon davası
Akın Birdal
ÖYM'ler kalktı

akın birdal suikastının azmettiricisi semih tufan gülaltay öym’lerin (özel yetkili mahkemeler) kaldırılması kararıyla 12 mart çarşamba günü serbest kaldı. akın birdal bu gelişmeyi al jazeera türk'e şöyle değerlendirdi:
"tufan gülaltay, en az 15 kez hüküm giymiş biri. cumhuriyet mitingleri'nin düzenleyicilerinden. hukuk dışı bir yapı var. gülaltay, daha önce 19 yıl ceza almasına rağmen 2,5 yıl yattıktan sonra rahşan affıyla serbest kaldı. şimdi yine devlet affıyla serbest kalıyor. öym’lerin kaldırılması yargının olağanlaşması anlamına gelmiyor. çünkü terörle mücadele kanunu (tmk) kaldırılmış değil. öym’lerin kaldırılmasının sonucu adalet değildir. iktidarın istediği gibi değişiklikler yapılıyor. bu değişiklikler yaralayıcı ve toplumda güven duygusunu zedeleyicidir. öym’lerin kaldırılmasıyla malatya zirve yayınevi davası sanıkları, hrant dink suikastı sanıkları, ergenekon'da hukuk dışı işler yapmış sanıklar serbest kalıyor. aramızda suçlular dolaşacak. bunlar demokrasiden ve hukuktan uzaklaşmanın sonucudur.”
13 kurşun isabet etti
12 mayıs 1998'de insan hakları derneği başkanlığı görevini yürüten akın birdal silahlı saldırıda ağır yaralandı. vücuduna 13 kurşun isabet eden birdal uzun süren tedavi gördü.
ergenekon davasından serbest kalan gülaltay, davada silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlandı. gülaltay, savunmasında suikasta bulaştırıldığını ileri sürdü.
tutukluluk süresinin kısaltılması
anayasa mahkemesi, eski genelkurmay başkanı ilker başbuğ’un ergenekon davasında gerekçe yazılmadığı için hak ihlali yapıldığına hükmetti. gülaltay ve diğer tutuklular da, bu kararın tüm sanıkları ilgilendirdiğini belirterek tahliye başvurusunda bulundu.
tutukluluk süresinde üst sınırı 10 yıldan 5 yıla indiren yasayla da 15 gün içinde gerekçe yazılması zorunluluğu getirilince, bu şarta uymayan tartışmalı pek çok davanın 5 yılı aşkın süredir tutuklu olan sanıkları serbest kaldı.
Yorumlar