Dünya
Hafız Said ABD'den kanıt istedi
Başına 10 milyon dolar ödül konan Mumbai saldırılarının şüphelisi, suçlamaların az bilgiye ve yanlış istihbarata dayandığını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Al Jazeera'ya konuştu
'Mağaralarda saklanmıyoruz'
'Nedeni ABD karşıtlığım'

hindistan’ın mumbai kentinde 2008 yılında düzenlenen saldırıları düzenlemekle suçlanan pakistan merkezli leşker-i tayyibe adlı grubun lideri hafız said, başına 10 milyon dolar ödül koyan abd'ye tepki gösterdi. said, al jazeera’ya yaptığı açıklamada, washington'un suçlu olduğunu kanıtlamasını istedi.
“biz mağaralarda yaşamıyoruz ki, bizi bulmak için başımıza ödül konsun” diyen said, abd'nin kararının nedeninin, pakistan'ın afganistan’daki nato güçlerinin kullandığı ikmal yollarını açmaması ve insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıların protesto edilmesi amacıyla gösteriler düzenlemesi olduğunu söyledi.
said, “inanıyorum ki abd’nin elinde çok az bilgi var ve kararlarını hindistan’ın verdiği yanlış istihbarata dayandırıyor veya abd büyük hayal kırıklığına uğramış durumda” diye konuştu.
abd adalet bakanlığı, mumbai'de bir tren stasyonunu, iki lüks oteli ve bir yahudi toplum merkezini hedef alan saldırıların mimarı olmakla itham ettiği 62 yaşındaki said'in başına ödül konduğu bilgisine internet sitesinde yer verdi. açıklamada, said’in, ‘altı abd vatandaşı dahil 166 kişinin ölümüne neden olan mumbai'deki saldırıların da içinde bulunduğu birçok eylemin planlayıcısı olmasından şüphelenildiği’ belirtildi.
hindistan dışişleri bakanlığı sözücü syed akbaruddin ise said'in başına konan ödülün, leşker-i tayyibe’ye, onun üyelerine ve patronlarına uluslararası toplumun terörle mücadelede birlik olduğunu mesajını verdiğini söyledi.
en yüksek ödül zevahiri’ye
hindistan’ı ziyaret eden abd dışişleri bakanlığı müsteşarı wendy sherman ise daha önce said’in üvey kardeşi abdül rehman makki’nin başına da abd tarafından üç milyon dolar ödül konduğunu hatırlattı.
abd taliban lideri molla ömer’in başına da 10 milyon dolar ödül koymuştu. said ile ömer, başında 25 milyon dolar ödül olan el kaide lideri eyman el zevahiri’den sonra abd’nin en yüksek vadettiği kişiler konumunda bulunuyor.
leşker-i tayyibe'nın kökeni
leşker-i tayyibe örgütünün, tartışmalı keşmir bölgesinde hindistan'a baskı kurmak için 1990'lı yıllarda pakistan gizli servisinin yardımıyla kurulduğu iddia ediliyor. pakistan, 2002 yılında abd'nin baskısıyla örgütü yasa dışı ilan etse de, leşker-i tayyibe ülke içinde rahatlıkla hareket etmeyi sürdürüyor.
al jazeera’nın pakistan'ın lahor kentindeki muhabiri kemal hyder ise said’in organizasyonunun 2005'te keşmir’deki depremin ardından ve 2008'de pakistan’da yaşanan sel felaketi sırasında bölgeye yardım iletilmesinde öncü rol oynadığını aktardı.
hyder ayrıca, said’in pakistan'da son derece popüler olduğunu ve ödül açıklamasının hindistan’da üst düzey bir abd yetkilisi tarafından yapılmasının da pakistan halkı için rahatsız edici olabileceğini söyledi.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar