Amerika
Haiti'de kolera korkusu
Sandy kasırgasının ardından yeniden patlak veren salgın nedeniyle bir ayda 44 kişi hayatını kaybetti.
Haberin Öne Çıkanları
Sandy vurdu
Kamplarda kalıyorlar
44 ölü

haiti'de ekim ayında etkili olan sandy kasırgasının ardından özellikle kamplarda yaşayanlar arasında kolera salgını baş gösterdi.
sağlık bakanlığı, son bir ayda 44 kişinin kolera yüzünden öldüğünü, 5 binden fazla kolera vakası tespit edildiğini duyurdu.
bakanlığın, salgınla mücadelede uluslararası sağlık kuruluşlarından yardım istediği de kaydedildi.
24 ekim'de ülkeyi vuran sandy kasırgası nedeniyle meydana gelen şiddetli yağışlar ve kanalizasyon sitemindeki eksiklikler, kolera salgınının ortaya çıkmasına neden olmuştu.
su ve dışkıyla taşınan kolera mikrobu, genellikle içme suyu şebekesi veya kanalizasyon sistemi olmayan bölgelerde salgına dönüşüyor.
ekim ayında abd’nin doğu kıyılarından önce karayipleri vuran sandy kasırgası özellikle haiti’de büyük hasara yol açmıştı, ülkede 'olağan üstü hal' ilan edilmişti. sandy’nin neden olduğu taşkınlar nedeniyle bölgede 54 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi evsiz kalmıştı.
halk halen yardım bekliyor
ülkenin güney batı bölgesinde bulunan ve kasırga nedeniyle maddi manevi en çok zarar gören petit-goave kentinde halk halen kamplarda yaşıyor. kendilerine yeterince yardım ulaşmadığından şikayetçi olan haitliler, düşen en ufak yağmur damlasında bile tedirgin oluyor. fransız haber ajansı afp’ye konuşan genç bir adam, “bir gözümüz açık uyuyoruz” diyor.
yaklaşık 300 kişi ile birlikte kampta yaşayan paguy labbard da sandy’den hemen sonra ilk yardım ekiplerinin petit-goave’ye kısa bir ziyaret yaptığını ancak bunun ardından kimsenin kendilerini görmeye gelmediğini söylüyor.
2010 yılında meydana gelen ve 200 binden fazla kişinin ölümüne neden olan depremin ardından haiti’de 7 bin 600 kişi kolera nedeniyle hayatını kaybetmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar