Ortadoğu
Halep'te sıcak çatışma
Hükümet güçleriyle muhalifler kentin kontrolünü ele geçirmek için mücadele veriyor. Çatışmalarda dünya mirası listesindeki tarihi çarşı harap oldu.
Haberin Öne Çıkanları
Selahaddin semti kritik
161 kişi öldü
Türkiye nota verdi

suriye’de muhalif birliklerin halep kentini ele geçirmek için bölgede başlattığı saldırılar sürüyor. miyden ve hamidiye bölgelerinde özgür suriye ordusu ile ordu birlikleri arasında yoğun sokak çatışmaları yaşanıyor.
savaş uçaklarının hamidiye banliyösünü bombaladığı kaydediliyor. kentin sahur bölgesinde savaş uçaklarının ekmek fırını önünde bekleyenlere açtığı ateşte çok sayıda kişinin yaralandığını aktarıldı.
kentteki çatışmalar sonrası unesco dünya mirası listesinde yer alan tarihi bir çarşı da yandı.
şiddetli çatışmalar devam ederken isyancılar şehir merkezinde kontrolü sağlamayı henüz başaramadı.
son çatışmalarda 84 kişi öldü
londra merkezli suriye insan hakları izleme örgütü, esed yönetimine bağlı ordu birliklerinin ülke genelinde düzenlediği operasyonlarda ölenlerin sayısının 84'e yükseldiği bildirildi.
örgütün açıklamasına göre şam'ın banliyölerinde 55, halep'te 10, deyru'z zor'da 6, idlib'de 5, humus'ta 3, hama'da 2, dera'da 2, haseke kentinde de 1 kişi hayatını kaybetti.
suriye devlet televizyonu ise, güvenlik güçlerinin halep, dera, idlib ve deyru'z zor kentinde çok sayıda silahlı grubu etkisiz hale getirdiğini ve silahlı gruplara ait onlarca aracı imha ettiğini duyurdu.
türkiye nota verdi
bu arada türkiye, akçakale'ye suriye tarafında yaşanan çatışma sırasında düşen bomba sebebiyle şam yönetimine nota verdi.
türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, bm’deki temaslarının ardından yaptığı açıklamada, söz konusu olayı saat saat yakından takip ettiklerini belirterek, suriye'ye nota verildiğini duyurdu.
konuyla ilgili bm ve nato'nun da bilgilendirildiğini kaydeden davutoğlu, suriye tarafının ihlallerine karşı türkiye'nin haklarını saklı tuttuğunu da ifade etti. akçakale'de bir mahalleye top mermisinin isabet etmesi sonucu 3 kişi yaralanmış, bazı evlerin duvarları yıkılmıştı.
ilişkiler bozuldu
suriye’de başlayan isyan ve rejimle muhalifler arasında süren çatışmalar, şam ile ankara arasında büyük gerginliğe neden olmuştu. ankara, şam yönetiminin üç ay önce doğu akdeniz’de bir türk uçağını düşürmesine sert tepki göstermiş, suriye ile 'çatışma kuralları'nda değişikliğe giderek, bundan böyle sınırdan yaklaşan her askeri unsurun hedef olarak değerlendirileceğini ilan etmişti.
türkiye keşif görevindeki uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğunu savunsa da, şam yönetimi bu tezi reddediyor.
suriye’de 15 mart 2011’de esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı. kriz bir süre sonra esed’ı devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez hale gelmişti.
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre suriye’de 18 ayda en az 27 bin kişi şiddetin kurbanı oldu. ‘terörizme karşı mücadele’ verdiği savunan şam rejimine göre ise, 3 binden fazla güvenlik görevlisi saldırılarda hayatını kaybetti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar