İşgalin ardından Irak
Haşimi: İşkenceyle ifade alınıyor
Irak'ta mahkemeye çıkmamak için kuzeydeki Kürt yönetimine sığınan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, korumalarının gizli bir hapishanede tutulduğunu söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'Gizli hücrede ifade'
Korumalar itiraf etmişti
Güney'e gidemiyor

irak'ta korumaları 'terör faaliyetlerine katıldığı' gerekçesiyle tutuklanan ve kendisi de üç aydır ülkenin kuzeyindeki kürt özerk yönetimi'nin koruması altında bulunan sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi, yeni açıklamalar yaptı. haşimi, suçlanan korumalarının ve birlikte çalıştığı isimlerin gizli bir hapishanede tutulduğunu duyurdu.
haşimi, televizyonda da yayınlanan ifadelerin gizli hapishanedeki işkence odalarında alındığını aktardı.
irak'ın şii başbakanı nuri el maliki, haşimi hakkında, ülkede 1990’lı yıllarda faaliyette bulunan bir ölüm timini yönettiği ve devletin üst düzey birçok isminin ölüm emrini verdiği geerkçesiyle tutuklama emri çıkarmıştı. erbil yönetimi ise haşimi’yi teslim etmeyi reddetmişti.
ancak haşimi’nin korumaları ve çalışanları konuyla ilgili gözaltına alınmıştı.
'işkencenin fotoğrafları var'
haşimi televizyonda yayınlanan açıklamasında “tutuklu bulunan korumalarım ve çalışanlarım adalet bakanlığının yetkisi dışında gizli hücrelerde tutulmakta ve bu kişilerin ifadeleri zorla işkence altında alınmakta” diye konuştu. haşimi, çalışanlarının fiziksel ve psikolojik olarak işkence gördüğüne dair fotoğrafların bulunduğunu belirtti.
haşimi, iraklılara yüksek yargı konseyi’nin sözcüsü tarafından yapılan suçlamalara da inanmamalarını söyledi.
haşimi “yüksek yargı konseyi, gizli olarak yürütülmesi gereken böyle bir davada komuoyunu etkilemekte bir taraf olmaya başladı” diye konuştu.
haşimi daha önce yaptığı açıklamalarda adil ve doğruları yansıtacak bir sistemin karşısına çıkmak istediğini söylemişti.
yüksek yargı konseyi sözcüsü abdelsattar birakdar ise, korumaların itirafları doğrultusunda haşimi’ye yöneltien 150 civarı suçlama bulunduğunu belirtmiş ve sünni cumhurbaşkanı yardımcısı'nın teslim edilmesini istemişti.
'suçlamalar siyasi'
tarık el haşimi, 19 aralık pazartesi günü erbil’e hareket etmek üzere gittiği bağdat havaalanı'nda üç saat bekletilmiş, bu süre içinde haşimi’nin üç koruması 'terör faaliyetlerine karıştıkları' iddiasıyla gözaltına alınmıştı.
haşimi'nin korumalarına bazı hükümet yetkililerini öldürmesi için para ödediği iddia edilmişti.
siyasi kaynaklar, gözaltıların asıl hedefinin el haşimi olduğunu, ancak cumhurbaşkanı celal talabani’nin araya girmesiyle sünni liderin tutuklanmadığını belirtmişti.
haşimi ise hakkındaki suçlamaların tamamen siyasi olduğunu öne sürmüştü. haşimi, yargının bağımsız ve adil olmadığını öne sürerek bağdat'ta mahkeme karşısına çıkmayı reddetmişti.
bu gelişmeler irakiye bloğu’nun başbakanın iktidarı tekeline aldığı iddiasıyla parlamentodan ayrılmasının ardından gelmişti.
abd askerlerinin ülkeden tamamen çekildiği günlerde meydana gelen bu son gelişmeler yeni bir siyasi krize neden olmuş, olaylar ülkede mezhepler arası şiddeti de tetiklemişti.
ocak ayı başında ülkede şiilere yönelik düzenlenen farklı saldırılarda 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar