Türkiye

HDP'nin farkı

Çok tartışıldı tartışılmaya da devam edecek. Barış ve Demokrasi Partisi neden Halkların Demokratik Partisi çatısı altına giriyor? HDP’nin farkı ne?

HDP kongresinde Kürkçü ve Tuncel eşbaşkan seçildi (CHA)

gelenlerin kapıya asılan “umuda hoşgeldiniz” afişi ile karşılandığı hdp kongresinde bdp'den ilk fark salona girer girmez göze çarpıyordu. salondaki afişlerin büyük bölümü türkçeydi.

başta da hdp’nin kendini tanımladığı afişler...bdp'li vekillerin istifa ederek hdp'ye geçmesiyle tbmm'nin 5. partisi haline gelen parti kendini, demokratik parti, halkçı parti, özgürlükçü parti, rengarenk parti, en genç parti, özyönetimci parti, barışçı parti, ekolojist parti, eşitlikçi parti, emekçi parti, lgbti parti, kadın parti olarak tanımladı. 

salonda delege ve izleyici profili de bdp’den farklıydı. tribünlerde bdp kongrelerinde izleyici bölümünün büyük kısmını dolduran yerel kıyafetli kadınlar ve sarı kırmızı yeşil renkler yine vardı ama çok daha az göze çarpıyordu.

kongrede, örgütleriyle halkların demokratik kongresi bileşenleri arasında yer alan lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüeller de yerini almıştı. lbgt, kongre divanında esmeray takma adını kullanan mehmet özadikli ile temsil edildi, parti meclisine ise üç isimle girdiler.

kongre divanında dikkat çeken bir diğer isim ise esmeray’ın hemen yanında oturan hüda kaya oldu. 28 şubat döneminde başörtüsü için verdiği mücadele ile hatırlanan hüda kaya bir anlamda kongre öncesinde çok tartışılan islamdan uzaklaşma kaygılarına yanıt niteliğindeydi. ancak kaya kongrede kürsüye çıkmadı, konuşma yapmadı.

“kürt eşittir sosyalist”

kongrede bdp ile en büyük ayrışma ise konuşmalar ve sloganlarla ortaya çıktı. her bdp kongresinde olduğu gibi pkk’nın kurucuları özellikle de kemal pir, mazlum doğan, hayri durmuş’lar sık sık anıldı ama deniz gezmiş’lere mahir çayan’lar da unutulmadı. özellikle ertuğrul kürkçü ve sırrı süreyya önder’in konuşmaları başından sonuna kadar sosyalizm vurgusu ile akıllarda kaldı. önder’in kürt eşittir sosyalist sosyalist eşittir kürt cümlesi salonda büyük alkış aldı. tıpkı ertuğrul kürkçü’nün “yoldaş öcalan” sözleri gibi...

eş başkan adaylarının “her yer taksim her yer direniş” sloganlarıyla karşılandığı kongre salonunda sabahat tuncel’in gezi eylemlerine vurgu yapan “marjinaller olarak her yerde direneceğiz” sözleri de büyük alkış aldı. 

“bu daha başlangıç”

kongrenin ana sloganlarından biri “bu daha başlangıç” olarak belirlenmişti. zaten salonda da sık sık “bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. hdp, öcalan’ın çağrısıyla “türkiyelileşmek” amacıyla kürt siyasetini sol siyaset ile tek çatı altında birleştirmek için yola çıktı. tıpkı sloganlarında belirtildiği gibi onlar için “bu daha başlangıç”... şimdi sırada yerel seçimler için ortak adaylar belirlenmesi var. sonrasında ise daha zor bir dönemeç bekliyor çatı partisini, genel seçimler...(aljazeera)

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;