Dünya
Hindistan kıtalararası füze deneyecek
Savunma Bakanlığı'nın açıkladığı nükleer başlık taşıma kapasiteli roket, 18-20 Nisan tarihlerinde doğudaki Orissa bölgesinden fırlatılacak.
Haberin Öne Çıkanları
'Savunma amaçlı'
50 ton ağırlığında
2015'te hizmette

hindistan savunma bakanlığı, nükleer başlık taşıma kapasiteli, uzun menzilli bir kıtalararası füze denemesi yapmaya hazırlandıklarını duyurdu. menzili 5 bin kilometreyi bulan yerli yapımı agni-v füzesi, ülkenin doğusundaki orissa eyaletinden 18-20 nisan tarihleri arasında fırlatılacak.
17,5 metre uzunluğunda olan ve katı yakıtla çalışan 50 tonluk üç aşamalı füze için yeni delhi hükümeti, 2,5 milyar rupi (yaklaşık 480 milyon dolar) harcadı.
hükümet, hintçe ve sanskritçe'de 'ateş' anlamına gelen agni-v füzesinin 'savunma amaçlı' olduğunu söylüyor.
savunma araştırma ve geliştirme örgütü sözcüsü ravi gupta, afp haber ajansına "agni-v ordumuz ve diğer kurumlar tarafından belirlenen, bugünkü tehdit algılamalarımıza yanıt verecek şekilde geliştirildi." dedi.
füze programlarının tamamen savunma amaçlı olduğunu vurgulayan gupta, hindistan'ın 'ilk ateş açan taraf olmama' politikası benimsediğini hatırlattı.
yedi ülkede var
bu kadar uzun menzilli bir füzenin dünyada yalnızca abd, çin, rusya, fransa, ingiltere ve israil'in elinde bulunduğu zannediliyor.
uzmanlar, 2014-2015 yılında hizmete girecek olan füzenin, ülkenin nükleer rakibi çin'i de menziline alarak caydırmayı hedeflediğini düşünüyor.
hindistan 2010'da 2 bin kilometre menzilli agni-ii balistik füzelerini denemiş ve başarılı olmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar