Dünya
Hindistan ve Bangladeş 'sınır'da anlaştı
İki ülke arasındaki sınır sorunu Hindistan Başbakanı Singh'in Bangladeş'e gerçekleştirdiği ziyarette çözüme kavuştu.
Haberin Öne Çıkanları
12 yıl sonra gelen ziyaret
Hindistan ve Bangladeş anlaştı
Sınır sorun çözüldü
hindistan ve bangladeş aralarındaki sınır anlaşmazlığının çözümü konusunda anlaşmaya vardı.
hindistan başbakanı manmohan singh’in ilişkilerin düzeltilmesi amacıyla komşu ülke bangladeş’e gerçekleştirdiği ziyarette nehir sularının paylaşımı, ülkeler arası transit geçişler ve sınır sorunu başta olmak üzere bir çok konu gündeme geldi.
singh’in ziyaretiyle iki ülke arasından işbirliğine dayalı bir dizi anlaşma imzalandı. bu ziyaret aynı zamanda 12 yıl aradan sonra bir hindistan başbakanının bangledeş’e gerçekleştirdiği ilk ziyaret olması açısından da önem taşıyor.
singh'in ziyareti sırasında sınır anlaşmazlığı konusunda yapılan görüşmeler kritik önem taşıyordu. zira güney asya’nın iki komşu ülkesi arasında en önemli sorun olarak sınır anlaşmazlığı gösteriliyor. sorunun temel nedenini 4 bin kilometrelik sınırda yeralan ve iki ülke arasında iç içe geçen tartışmalı 162 yerleşim bölgesi oluşturor. anlaşmazlık nedeniyle bu bölgelerde yaşayan 50 binden fazla kişinin temel kamu hizmetlerinden mahrum kaldığı belirtiliyor.
bangladeş’in başkenti dakka’da yapılan görüşmelerin ardından açıklama yapan hindistan başbakanı singh sınır anlaşmazlığının çözüme kavuşturulduğunu duyurarak, “bu anlaşmayla iki ülke de sınırlarını ve tartışmalı yerleşim bölgelerinin durumu netleştirmiş oldu” diye konuştu.
bangladeş başbakanı şeyh hasina da, “komşu ülkeler arasındaki sınırlar duvarlarla değil, işbirliğine açılan pencerelerle örülmelidir, bu sebeple komşularımızla olan ilişkilere özen göstermeliyiz” dedi.
buna rağmen şuana kadar yapılan görüşmelerde nehir sularının paylaşımı ve ülkeler arası transit geçişlerde bir anlaşmaya varılamadı. görüşmelerin sürdüğünü belirten hindistan başbakanı iki taraf açısından da kabul edilebilir ve adil bir noktaya gelmeye çalışıldığını kaydetti.
iki ülke arasındaki ilişliler son yıllarda hindistan karşıtı aşırı dinci örgütlerin bangladeş’te üslenmesiyle sıkıntıya girmişti. bangladeş başbakanı hasina’nın bu örgütlerin faaliyetlerine karşı uyguladığı politika ilişkileri yeniden normalleşme seviyesine taşıdı.
düzelen ilişkilerin bir göstergesi olarak hindistan’ın geçtiğimiz yıl komşusuna verdiği 1 milyar dolarlık kredi paketi, bugüne kadar yeni delhi yönetimi tarafından başka bir ülkeye verilen en yüksek borç miktarı olarak kaydedildi.
Yorumlar