Dünya

Hindistan’da dev grev

Önde gelen 11 sendikanın desteklediği eyleme sayıları milyonu geçen çalışan katılıyor. Komünist partilerin güçlü olduğu eyaletlerde yollar kapatıldı.

Haberin Öne Çıkanları

Başkent az etkilendi

Ulaşım aksıyor

22 yılda 14. grev

Sendikalar, enflasyonla mücadele önlemleri alınmasını ve evrensel sosyal güvenlik koşullarının sağlanmasını istiyor. [Reuters]

hindistan’da milyonlarca işçi çalışma şartlarını ve hayat pahalılığını protesto etmek için 24 saat sürecek greve başladı.

son yılların en büyük grevi, 11 ticaret sendikası tarafından destekleniyor. bunların arasında tüm hindistan ticaret organizasyonları kongresi ile iktidardaki kongre partisi ile ilişkili hindistan ulusal ticaret birliği kongresi de var.

grev, manmohan singh hükümetine yönelik bir test niteliğinde görülüyor. hükümet son dönemde arka arkaya gelen yolsuzluk skandallarıyla sarsılmıştı. kongre partisi’nin 2009 yılında yapılan seçimlerde ikinci dönem iktidarını garantilemesinden bu yana ülkede protesto gösterileri düzenleniyor.

sendikalar hükümetin enflasyonla mücadele edecek önlemleri almasını, işçiler için evrensel sosyal güvenlik koşullarının sağlanmasını ve devlet şirketlerinin hisselerinin satılmasına son verilmesini istiyor.

hindistan ulusal ticaret birliği kongresi başkanı g sanjeeva reddy, "hükümet taleplerimizi nasıl karşılayacağına dair öneriler sunmazsa gelecekteki eylemlerimizin nasıl olacağını düşünmek zorundayız" dedi.  

grevin toplu taşıma ve limanları etkilemesi, banka ve posta ofislerinin de kapanması bekleniyor.

çalışma bakanı, geçen hafta işçilerle ilgili her konuda görüşmeye açık olduğunu söylemişti. ancak tüm hindistan ticaret organizasyonları kongresi başkanı gurudas dasgupta ise, "hükümetin daha önce sendikalarla bir araya gelip bu konuyu tartışmak için çok fırsatı oldu" diyerek, çağrıyı reddetmişti. 

başkentte hayat şimdilik normal 

al jazeera muhabiri  prerna suri, grevin başkentte fazla hissedilmediğini ancak komünist partilerin etkin olduğu kerala, batı bengal ve tripura gibi eyaletlerde kara ve demir yollarının kapatıldığını aktardı.

mumbai’de şu an için hayatın durma noktasına gelmediğini söyleyen suri, "ancak sanırım hükümet bu krizin mali etkilerinden korkacaktır. bankaların ve finans kuruluşlarının da aralarında bulunduğu devlet şirketlerinden ve sigorta şirketleri gibi finansal kurumlardan 800 bin kişi greve katılıyor” dedi.

protestoların bankaları ve para piyasalarını önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

grev hindistan’ın önemli ekonomik reformlar yaptığı 1991 yılından bu yana ülkede düzenlenen on dördüncü genel grev.

hindistan’da 1980’lerin ortasında başlayan reform hareketiyle ekonomide devlet müdahalesini zalatarak serbest pazar ekonomisine geçmeye başlamıştı. reformlar 1990’lardan itibaren hız kazanmış ve özel sektörün rolü artmıştı. ancak  özelleştirmeler nedeniyle geçici ve sözleşmeli işçiliğin yaygınlaştığı ülkede işsizlerin sayısı her geçen gün artarken işçiler iş güvencesi istiyor.

hindistan’ın gayri safi milli hasılası 2010 yılında yaklaşık 1.43 trilyon abd doları olarak kaydedilmişti. ülke, ab, abd, çin ve japonya’nın ardından dünyanın beşinci büyük ekonomisi konumunda.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;