Dünya

Hong Kong'da kritik seçim

Çin destekli eğitim programının haftalardır dev gösterilerle protesto edildiği özel yönetimde, halk parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gidiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Eğitim programına tepki

Hükümetten geri adım

Yoğun katılım bekleniyor

Protestolara neden olan eğitim programında, hükümet geri adım attı. [Reuters]

çin halk cumhuriyeti’ne bağlı özel yönetim bölgesi hong kong’da parlamentonun 70 koltuğu için seçim düzenleniyor. haftalardır düzenlenen protestoların gölgesinde yapılacak seçimler, pekin destkeli hükümet için önemli bir sınav niteliğinde.

7 milyon nüfuslu kentte 3,5 milyon seçmen sandığa gidecek. oylama cumartesi yerel saatle sabah 7.30’da (tsi 02.30) başladı. sonuçların ise pazartesiden önce açıklanması beklenmiyor.

seçimlerde 70 koltuğun 40’ı ilk kez doğrudan seçilecek, geri kalan koltuklar ise ekonomik ve profesyonel durumlarına göre seçilmiş seçmen grupları tarafından belirlenecek.

seçim sonucuna göre 2017’de yeni lider için ve 2020’de parlamento içim genel seçim düzenlenebilir. demokrasi yanlısı muhalifler, üçte bir çoğunluğu elde ederse veto hakkına sahip olacak.

eğitim müfredatında geri adım

seçimlerden bir gün önce hong kong lideri leung chun-ying, 2016 yılına kadar tamamen uygulamaya konulması planlanan çin destekli müfredattan geri adım attığını açıkladı.

müfredat, tek parti yönetimini övdüğü ve batı tarzı demokrasiyi ‘bölücü’ olarak nitelendirdiği için, halk tarafından ‘beyin yıkadığı’ gerekçesiyle protesto edilmişti. haftalarca süren protesto gösterilerinde çoğu öğrenci, ebeveyn ve öğretmenlerden oluşan on binlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

leung chun-ying, cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında müfredatın okulların insiyatifine bırakıldığını açıkladı.

pekin baskısına tepki

hong kong’da halk pekin yönetiminin baskı politikasına karşı öfkeli. uzmanlar, bu öfkenin seçime katılım oranına yansımasını bekliyor. 

1997’de ingiltere egemenliğinden çıkan hong kong, geniş özgürlüklerden faydalanırken pekin’e bağlı yarı özel bir bölge haline gelmesi halk için sorunları da beraberinde getirdi.

hong kong’da halk tam demokrasi talep ederken pekin yönetimi, siyaset, medya alanları ve akademik hayatta baskı uygulamaya devam ediyor.

milyonlarca çinlinin hong kong’a gitmesi, ana karadaki annelerin hong kong’da doğum yapması, ulusal eğitim planı, emlak fiyatlarındaki artış, zengin ve yoksullar arasındaki farkın açılması hong kong’un diğer sorunları. 

2003’te hong kong’un ilk çin yanlısı lideri, tung chee-hwa, tartışmalı güvenlik yasası nedeniyle istifa etmişti. tung chee-hwa’nın görev süresi dolmasına iki yıl kala istifa etmesinin arından yeni lider iki yıl sonra seçilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;