Hrant Dink cinayeti

Hrant Dink'in ardından altı yıl

Suikasta kurban giden gazetecinin ölüm yıl dönümünde 'Hrant'ın Arkadaşları', Şişli'deki Agos gazetesinin önünde bir araya geldi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Sorular yanıtsız

'Adalet sağlanmadı'

'Örgüt üyesi yok'

Ünlü ABD'li düşünür Noam Chomsky de Agos gazetesinin penceresinden kalabalığa seslendi. [AA]

agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant dink'in 19 ocak 2007 tarihinde öldürülmesinin üzerinden altı yıl geçti. 'hrant'ın arkadaşları', her yıl olduğu gibi bu yıl da istanbul şişli'de toplandı. dink, ölümünün altıncı yıldönümünde, öldürüldüğü saat olan 15.05'te agos gazetesi önünde düzenlenen törenle anıldı.

'buradayız ahparig'  (buradayız kardeşim) sloganıyla bir araya gelen binlerce kişi saatler 15.00'ı gösterdiğinde saygı duruşuna geçti.

şiddetli yağmura rağmen, binlerce kişi "hepimiz hrant'ız hepimiz ermeniyiz", "faşizme inat, kardeşimsin hrant", "katil devlet hesap verecek",  "faşistler halka hesap verecek", "katilleri koruyan cinayete ortaktır", "karanlığa, katillere, kötülüğe karşı buradayız ahparig", "türk, kürt, ermeni yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı.

hrant dink'in ailesi, öğlen saatlerinde toprağa verilen gazeteci mehmet ali birand'ın cenazesine katılırken, gazetecinin oğlu umur birand, "babam öldü üzgünüz ama 19 ocak günü hrant'ı anarken toprağa verdiğimiz için gururluyuz" diye konuştu.

ünlü abd'li düşünür noam chomsky de agos gazetesinin penceresinden kalabalığa seslendi.

gazete binasının önünde ermenice ve türkçe şarkılar da çalındı.

'hrant'ın arkadaşları', altı yıldır devam eden yargılamada tetikçi ve yakın çevresi hüküm giyerken, ermeni asıllı gazetecinin cinayetin planlayanlara ulaşılması için adım atılmadığı için tepki gösteriyor.

'örgüt üyesi yok'

hrant dink, 19 ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu agos gazetesinin şişli halaskârgazi caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. 

sanıklar kısa sürede yakalanmıştı. mahmekeme sürecenin ardındın 2012'de verilen kararda, hrant dink'in katili ogün samast'a 22 yıl 10 aylık hapis cezası verildiği açıklanmıştı. ancak, bu sürenin üçte ikisinde hapis yatacak samast'ın, tutukluluk süresi gözönünde bulundurulduğunda 2022'de serbest kalacağı bildirilmişti.

mahkeme, dink'in öldürülmesine ilişkin davanın tutuklu sanıklarından yasin hayal'i, 'hrant dink'i tasarlayarak öldürmek' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

sanıklardan erhan tuncel ise, 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan beraat ederken, bombalı eylemden 10 yıl 6 ay hapis cezası almış, mahkeme, tuncel'in tahliyesine karar vermişti.

dava sonucunda, sanıklardan hiç birini 'örgüt üyeliği'nden suçlu bulunmaması 'cinayetin tam manasıyla aydınlanmasını' talep edenlerin tepkisini toplamıştı. 

savcılığın talebiyle dava üst mahkemede sürüyor.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;