HSYK
HSYK teklifi donduruluyor
Başbakan Erdoğan teklifi geri çekmeyeceklerini ancak bazı maddeler geçtikten sonra donduracaklarını söyledi. Meclis Başkanı Çiçek de partilerden anayasa değişikliği üzerinde çalışmalarını istedi.
Haberin Öne Çıkanları
'Belki 2-3 madde daha geçebilir'
'Cumhurbaşkanının talebi olmadı'

hükümet, hakimler ve savcılar yüksek kurulu'nun (hsyk) yapısında değişiklik öngören yasa teklifini dondurma kararı aldı. başbakan erdoğan, adalet akademisi ile ilgili 22 maddenin genel kurul'dan geçirilmesinden sonra teklifi dondurucaklarını söyledi. erdoğan, “belki 2-3 madde daha geçebilir. sonra teklifi bir süre kenara koyup donduracağız” ifadesini kullandı. erdoğan bu sözlerinin öncesinde, teklifin geri çekilmesinin söz konusu olmadığını da vurguladı.
başbakan erdoğan'a cumhurbaşkanı abdullah gül'ün teklifin geri çekilmesi yönünde bir talebi olup olmadığı soruldu. erdoğan "cumhurbaşkanımızın böyle bir teklifi olmadı" yanıtını verdi.
hsyk teklifinin dondurulmasıyla ilgili soruları yanıtlayan adalet bakanı bekir bozdağ ise "anayasa değişikliği konusunda başbakan'ın yaptığı çağrıya gelecek cevabı bekleyeceğiz" dedi.
muhalefete çağrı
meclis başkanı cemil çiçek de partilerin grup başkanvekilleriyle genel kurulda yaşanan gerginliğin ardından bir araya geldi. çiçek, partilere hsyk değişikliği ile ilgili anayasa değişikliği konusunda uzlaşmaları çağrısı yaptı. çiçek, “anayasa değişikliğine tezekkür etseniz iyi olur” dedi ve “hsyk teklifinde kalan maddelerde uzlaşma sağlanabilir mi?” diye sordu.
meclis başkanı ve grup başkanvekilleri gelecek hafta tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdı. hsyk yasa teklifi cuma günü 22. maddesine kadar görüşülecek. ardından teklif beklemeye alınacak. akp, hsyk ile ilgili anayasa değişikliği konusunda muhalefetten gelecek cevabı bekleyecek ve bu cevaba göre anayasa değişikliği gündeme gelebilecek.
salı günü meclis genel kurulunda hsyk teklifi yerine içinde internetle ilgili düzenlemenin de yer aldığı torba yasanın görüşülmesi de çiçek ve grup başkanvekillerinin yaptığı toplantıda kararlaştırıldı.
çiçek, perşembe günü meclis'te yaşanan yumruklu kavgadan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. çiçek, “meclis bu görüntüyü hak etmiyor. bundan dolayı milletimizden özür diliyorum” dedi.
'kalıcı çözüm anayasa değişikliği'
akp grup başkanvekili mustafa elitaş da düzenlemenin askıya alınmasının geri çekme anlamına gelmeyeceğini belirtti. elitaş, “esas niyetimiz hsyk ile ilgili düzenlemeyi anayasa değişikliğiyle kalıcı hale getirmek. kalıcı çözüm anayasa değişikliğidir” dedi.
elitaş, düzenlemenin askıya alınması sürecinde muhalefetle yeniden bir temas olup olmayacağı sorusuna ise “şu anda zaten çağrı yapıyoruz, bu da bir girişimdir, girişimde bulunuyoruz. anayasa değişikliği konusunda bir birikimleri, düşünceleri varsa bunu değerlendirelim diyoruz” yanıtını verdi.
chp'den ilk yanıt
chp genel başkan yardımcısı haluk koç “hsyk ile ilgili anayasa değişikliği konusunda masaya oturacak mısınız? yasa teklifinin görüşmelerinin askıya alınması masaya oturmanız için yeterli mi?” sorusunu yanıtladı. koç, “başbakan’ın yanar döner tavrına göre hareket edecek değiliz, ilkelerimiz var. hsyk ile ilgili düzenlemede venedik konseyi, ab kriterleri dikkate alınmalı. bu akp’yle zor, bu başbakan’la zor” yanıtını verdi.
teklifle ilgili tepkiler
muhalefet hsyk düzenlemesine meclis’e sevk edildiğinden bu yana tepki gösteriyor. teklifin adalet komisyonu görüşmeleri sırasında da kavgalar yaşandı.
cumhurbaşkanı abdullah gül hsyk ile ilgili düzenlemenin anayasa değişikliğiyle yapılması gerektiği yönünde mesajlar verdi. ancak iktidar ve muhalefet arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadı. düzenleme şiddetli tartışmalar sonrası komisyondan geçerek genel kurul'a getirildi.
ab’den de uyarı geldi
başbakan tayyip erdoğan’ın brüksel ziyareti öncesi ve sırasında avrupa birliği’nden de değişiklikle ilgili değerlendirmeler geldi.
avrupa komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi stefan füle ankara’ya yargının siyasallaştırılmaması ve hsyk’nın yeniden yapılandırılmasının ab’nin kopenhag siyasi kriterlerine uyumlu olması gerektiği mesajını gönderdi. füle, “türkiye düzenlemeyi yaparken ab müktesabatına bağlı kalmalı” dedi.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar