Ortadoğu

‘Hums bombardıman altında’

Al Jazeera’ya konuşan bir Suriyeli aktivist, kente ‘roketlerin yağdığını’ ve en az dört kişinin ölüm haberini aldıklarını söyledi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Kuşatma 29. gününde'

Mood endişeli

Gözlemciler mahsur

Aktivistler, Hums'un yıkıntılarla dolu olduğunu belirtiyor.
Aktivistler, Hums'un yıkıntılarla dolu olduğunu belirtiyor. [Reuters/Arşiv]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

rejime bağlı güçler ile silahlı muhalif gruplar arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye’de aktivistler, muhaliflerin etkin olduğu şehirlerden hums’un bombardıman altında olduğunu açıklarken, ülkede görev yapan bm gözlemcilerinin norveçli lideri tümgeneral robert mood, şiddetin daha önce görülmemiş seviyelere çıktığını söyledi.

mood, suriye'nin başkenti şam'da gazetecilere yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının gözlem, tetkik ve rapor hazırlamalarını engellediğini vurgulayarak, bm gözlem ekiplerinin çalışmalarına yeniden başlayabilmesi için ateşkesin sağlanması gerektiğini kaydetti.

bm'nin yaklaşık 300 kişiden oluşan gözlem ekipleri ülkedeki şiddet ortamı nedeniyle 15 haziran'dan beri otellerinde mahsur kalmış durumda.

öte yandan, hums’tan al jazeera’ya konuşan suriyeli aktivist hadi el abdallah, şehre ‘roketlerin yağdığını’ ve en az dört kişinin ölüm haberini aldıklarını söyledi. abdallah, şehrin 29 gündür kuşatma altında olduğunu ifade etti.

suriye'den kaçan 200 binden fazla kişi ise ürdün, lübnan ve türkiye'de yaşıyor.

ölü sayısı artıyor

bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan mart ayında, ülkedeki şiddeti durdurmak amacıyla altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı 12 nisan itibarıyla uygulamaya başladığını açıklayan şam yönetimi, operasyonları durdurduğunu belirtse de, suriye’nin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor.

aldığı güvenlik konseyi kararıyla ülkeye gözlemci gönderen bm, rejime ait ağır silahların hala şehirlerde olduğunu vurguluyor.

suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.

muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bini geçti.

bunun karşılığında devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az 3000 polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;