Ortadoğu
İbrahimi: Siyasi çözüm halen mümkün
BM Özel Temsilcisi, ABD ve Rusya'nın Cenevre Mutabakatı çerçevesinde Suriye'de çözüm umudunu koruduğunu söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'Yapıcı görüşme'
Destek arayışı
Geçiş hükümeti öngörüyor

bm ve arap birliği özel temsilcisi ahdar ibrahimi, rusya ve abd temsilcileriyle suriye krizi konusunda pazar günü yeniden biraraya geldi. isviçre'nin cenevre kentinde, rusya dışişleri bakan yardımcısı mikhail bogdanov ve abd dışişleri bakanlığı müsteşarı william burns ile yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yapan ibrahimi, suriye'de hala siyasi çözümün mümkün olduğuna dair uzlaştıklarını aktardı.
toplantının yapıcı ve karşılıklı işbirliğine dayalı bir havada geçtiğini anlatan ibrahimi, "barış sürecinin yolunu ve siyasi çözüm için daha güçlü bir uluslararası iradenin nasıl sağlanabileceğini masaya yatırdık" dedi.
tüm tarafların suriye'deki durumun giderek kötüleştiği konusunda hem fikir olduğunu belirten ibrahimi, siyasi çözümüm 30 haziran'da imzalanan cenevre mutabakatı çerçevesinde olması gerektiğinin vurgulandığını dile getirdi.
bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ingiltere, abd, rusya, çin ve fransa ile irak, kuveyt, katar ve türkiye vardığı söz konusu mutabakat, suriye’de geniş tabanlı bir geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor. ancak suriye devlet başkanı beşşar esed’in geçiş sürecindeki rolünün ne olacağı açıkça belirtilmiyor.
lavrov'dan iddialara yanıt
ibrahimi hafta içinde iralanda'nın başkenti dublin'de abd dışişleir bakanı hillary clinton ve rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ile görüşmüştü.
bu görüşmenin ardından şimdiye kadar şam rejiminin arkasında duran moskova yönetiminin de esed sonrası döneme hazırlandığı iddiaları ortaya atılmıştı. ancak lavrov pazar günü yaptığı açıklamada, rusya'nın esed'in geleceğinin tartışıldığı hiçbir toplantıya katılmadığın belirterek spekülasyonları yalanlamıştı. lavrov, ülkesinin suriye politikasında bir değişiklik olmadığını vurgulamıştı.
lavrov, "önceliğimiz bir kişinin kaderini tartışmak değil, çatışmalara son vermek" ifadelerini kullanmıştı. rusya daha önce iki kez çin'le birlikte bm güvenlik konseyi'nde suriye'ye yönelik karar tasarılarını veto etmişti.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü.
suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık 10 bini güvenlik gücü olmak üzere 40 bini geçti. 'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi, silahlı isyancılar temizleninceye kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar