Kürt sorunu

İHD’den süreç uyarısı

PKK’nın Türkiye’den çekilmeye başlamasının üzerinden bir yıl geçti. Bir yılı değerlendiren İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, sürecin devam etmesi için hem hükümeti hem PKK’yı uyardı.

Diyarbakır İHD basın açıklaması
İHD yöneticileri, karakol yapımına dikkat çektikleri açıklamayı, yapımı gerginliğe neden olan bir karakolun önünde yaptı. [http://www.ihddiyarbakir.org]

pkk militanlarının türkiye’yi terk etmesini izlemek için insan hakları derneği (ihd) bünyesinde kurulan geri çekilmeyi ve çözüm sürecini izleme komisyonu'nun bir yıllık değerlendirme raporu yayınlandı. rapor, 28 haziran 2013'de medeni yıldırım'ın öldürüldüğü, karakol protestolarının yapıldığı diyarbakır'ın lice ilçesine bağlı kayacık köyü karakolu önünde açıklandı.

raporu açıklayan ihd genel başkan yardımcısı serdar çelebi, geçen yıl bölge genelinde yoğun bir çekilmenin yaşandığını gözlemlediklerini söyledi. çelebi çekilme sürecinin başlamasından sonra hükümetin sorunun çözümü konusunda beklentileri karşılamaktan uzak tutumu nedeni ile eylül ayında geri çekilmelerin fiili olarak durdurulduğunu vurguladı.

yaşanan olumsuz gelişmelerin karşılıklı güveni zedelediğine ve umutsuzluğu arttırdığına dikkat çeken çelebi, bölgede en çok gerginliğe yol açan hususun karakolların inşa edilmesi olduğunu söyledi. çelebi karakollarla birlikte,"güvenlik barajı" olarak tabir edilen çok sayıda barajın ve güvenlik yollarının yapılmasının, yeni korucuların alınmasının endişe yarattığını ifade etti.

hükümetin gereken adımları atmadığını vurgulayan çelebi, “öcalan'ın bir yıl önce başlattığı ve hükümetin de yürütmeyi taahhüt ettiği çözüm süreci, gelinen noktada ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. akp hükümetinin geçtiğimiz yıl halkı büyük bir beklenti içerisine sokarak açıkladığı "demokratikleşme paketi"nin de soruna çözüm getirecek içerikten uzak olduğunu hep birlikte gördük" dedi.

hem hükümete, hem pkk'ya uyarı

çelebi sürecin ilerlemesi için hem hükümeti hem de pkk’yı uyardı. çelebi şunları söyledi:

”öncelikle yapımı devam eden ve bölge halkında güvensizlik yaratarak gerginliğe neden olan kalekol, baraj, güvenlik yolu yapımlarına bir an önce son verilmelidir. yeni korucu alım kadroları iptal edilerek, koruculuk sistemi tamamen kaldırılmalı, mayınlı araziler bir an önce temizlenmeli, bu konuda imza atılan uluslararası sözleşmelerin gerekleri bir an önce yerine getirilmelidir. kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümü için tıkanma noktasında olan barış sürecine yönelik müzakereler sürdürülmeli, ülkenin demokratikleşmesi önündeki engeller kaldırılmalıdır."

"kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümü için başlatılan süreç bir takvime bağlanmalı ve tbmm sürece dahil edilmeli, sürecin yasal zemini hazırlanmalı, atılmış ve atılacak tüm adımlar yasal dayanağa kavuşturulmalıdır. buna karşılık da pkk silahlı güçlerinin geri çekilmesi sürecini tekrar başlatmalı, elinde bulunan sivilleri bir an önce serbest bırakmalı ve sorunun müzakere ile çözümü konusunda üstüne düşeni yapmalıdır. türkiye'de onurlu, demokratik ve kalıcı bir barışın sağlanması için çözüm sürecinin mimarlarından olan sayın abdullah öcalan bir an önce özgürlüğüne kavuşmalıdır.”

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;