2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

İhsanoğlu’ndan üslûp eleştirisi

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Alevi derneklerinin temsilcileriyle İstanbul’da bir araya geldi. Kendisine 'monşer' denilmesi hakkında "Türkiye, tarihinde böyle bir söylem görmedi" dedi.

Konular: Türkiye
Toplantıya katılan Alevi dernekleri İhsanoğlu'na desteklerini açıkladı. [Fotoğraf: AA]

ihsanoğlu’nun alevi-bektaşi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti. bir saat süren toplantı sonrası konuşan ekmeleddin ihsanoğlu, alevi önderlerle birçok hususta mutabık olduğunu söyledi; laiklik vurgusunda bulundu:

“bu toplumun içerisinde alevi kardeşlerimizin meşru taleplerinin nasıl karşılanacağı hususunda tam bir fikir sahibi oldum. türkiye cumhuriyeti cumhurbaşkanı'nın 76 milyon insanın din, inanç, milliyet, dil, cinsiyet temelinde herhangi bir ayrıma tabi tutmamasını ve bu farkı gözetmemesi, herkesi vatandaş olarak kabul etmesi gerektiği inancındayım. laiklik prensibinin titizlikle ve sadakatle her kesime karşı eşit şekilde uygulanmasının gereğine inanıyorum.”

Erdoğan, Kahramanmaraş'ta gerçekleştirdiği mitingde rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu için "İthal monşer" ve "Çarkçı Ekmel" demişti.
[[Fotoğraf:AA]]

ihsanoğlu isim vermeden başbakan recep tayyip erdoğan’ı eleştirdi:

“benim şahsi kanaatim, seçim sath-ı mailine girdiğimiz günden itibaren ne laiklik, ne ahlak, ne adalet, ne eşitlik, ne hakkaniyet, hiçbir şeye saygı yok. en basit konuşma adabına saygı yok. dine saygı nerede kaldı. ben kaç defa hucurat sûresi'ni okudum. alay etmeyiniz birbirinizle, birbirinize hakaret etmeyiniz, yalan söylemeyiniz. bizim referansımız buysa, bunlara hiç kimse dikkat etmiyor. türkiye, tarihinde böyle bir söylem görmedi. saksı, monşer, sen şusun, sen busun; türkiye milleti şaşkınlık içerisinde.”

ihsanoğlu bir gazetenin “alevilik bir din midir?” sorusuna “bu seçim ortamı içerisinde teolojik tartışma içine girmeyelim” cevabını verdi.

diyanet işleri başkanlığı’nın kapatılması ve okullarda zorunlu din dersinin kaldırılması yönündeki sorular içinse “biz bu konuları açıkladık” dedi.

toplantıya katılan alevi dernekleri adına açıklama yapan karacaağaç alevi bektaşi eğitim ve kültür vakfı başkanı hüsniye takmaz ise “aleviler demokrasi ışığını nerede görürlerse görsünler, mutlaka o ışığa doğru koşarlar. hiçbir yurttaşımızdan farklı olmak gibi bir derdimiz olmadığını, sadece türkiye'de eşit yurttaş olarak yaşamak isteğimizi sayın cumhurbaşkanımıza ilettik. demokrasi bütün kurum ve kurallarıyla işleyeceği zaman, ülkedeki sorunların giderileceğine yürekten inanıyoruz. kendisine yürekten destek verdiğimizi belirtiyoruz” diye konuştu.

kaynak: aa ve cha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;