Ortadoğu

İki gazeteci Suriye'de kayboldu

Belgesel çekmek için isyanın sürdüğü ülkeye giden Türklerden dört gündür haber alınamıyor. İdlib'de kontrol Esad'a bağlı birliklerin eline geçti.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Türkler kayıp

İdlib'de kontrol ordunun

'Cehennem gibi'

Ordu birlikleri, 26 gün süren Hums kuşatmasının ardından 9 Mart’tan bu yana tanklarla İdlib’i çevirmişti. [AFP]

türkiye'de yayın yapan gerçek hayat dergisi'nin orta doğu temsilcisi ve milat gazetesinin köşe yazarı adem özköse ile kameraman hamit coşkun, bir hafta önce hatay'dan suriye'nin idlib kentine geçmişti.

İnfografik: Suriye'de isyanın birinci yılı

devam eden isyanı belgesel haline getirmek için suriye topraklarına giren gazeteciler, ailelerini arayıp idlib'e ulaştıklarını bildirdi. ancak dördüncü günden itibaren aileler gazetecilerden haber alamadı.

bunun üzerine gazetecilerin yakınları, salı akşamı ankara'daki dışişleri bakanlığı önünde toplandı. milat gazetesinin ankara temsilcisi aslan değirmenci, bir dışişleri yetkilisiyle telefonla görüştükten sonra gazetecilere açıklama yaptı. dışişleri bakanlığı'nın konuyu takip ettiğini belirten değirmenci, hayatlarından endişe edilen basın mensuplarıyla ilgili bakanlıktan kamuoyuna bilgi verileceğini söyledi.

dışişleri bakanlığı önünde toplanan grup, ardından suriye'nin ankara büyükelçiliği binasının önüne gitti. burada grup adına açıklama yapan eyüp gökhan özekin, "dünyanın hiçbir yerinde gazeteci, yardım gönüllüleri ve sivillere zarar verilemez. arkadaşlarımızın yaşamından endişe ediyoruz. suriyeli yetkililerden açıklama bekliyoruz" diye konuştu.

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ise çarşamba günü akşam üstü yaptığı açıklamada suriye nezdinde girişim yapıldığını ve iki gazeteci ile temas kurabilmek için yoğun çaba gösterildiğini belirtti. 

8 bin kişi öldü

bm’ye göre suriye’de ayaklanmanın başlamasından bu yana bir yılda yaklaşık 8 bin kişi öldü. bm mülteciler yüksek komiserliği (unhcr), suriye’de muhalif gösterilerin başladığı geçtiğimiz mart ayından beri, tahminen 230 bin kişinin yaşadığı bölgelerden göç ettiğini açıkladı.

bm kurumu, bu kişilerden 30 bininin ülkeyi terk ederek yurtdışına çıktığı, 200 bininin ise ülke içinde yer değiştirdiği öngörüsünde bulundu.

orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yirmi milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.

bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. bm ülkede çıkan çatışmalarda şu ana kadar en az sekiz bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. muhalif gruplar ise, bu sayının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında şu ana kadar iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.

hükümet, 2012 içinde genel seçimlere ek olarak, anayasal reform yapacağı sözü vermişti. şubat ayında, yeni anayasaya ilişkin bir referandum düzenleyen şam, genel seçimlerin de 7 mayıs tarihinde düzenleneceğini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;