Dünya
İki Tibetli kendini yaktı
Çin yönetimini protesto için kendilerini ateşe veren protestoculardan birisi hayatını kaybetti, diğerinin tedavisi sürüyor.
Haberin Öne Çıkanları
Sayı 34'e çıktı
Bilgi doğrulanamıyor
'Sorumlu Dalay Lama'

tibet'te çin yönetimini protesto etmek amacıyla kendini yakan eylemlere yenileri katıldı, başkent lhasa'da iki tibetli kendini ateşe verdi.
çin'in resmi haber ajansı şinhua, bir budist tapınağı yakınında meydana gelen olayın hemen ardından protestoculara müdahalede bulunulduğunu bildirdi. ajansa görde, hastaneye kaldırılan eylemcilerden biri hayatını kaybetti, diğerinin tedavisi sürüyor.
amerika'nın sesi radyosu, kendini yakanların lhasa'daki nyima ling adlı bir lokantada çalışan biri 19 yaşındaki iki tibetli olduğunu aktardı.
hür asya radyosu da, olayın ardından polis ve paramiliter muhafızların geniş önlemler aldığı başkentte durumun gergin olduğunu duyurdu.
protestolar sürüyor
1950’de çin tarafından işgal edilen tibet, dini ve siyasi alanda daha fazla özgürlüğe sahip olmak istiyor. 'kültürel soykırıma' uğradıklarını iddia eden tibetlilerin özgürlük çağrısı ve eylemleri çin hükümetinin baskı politikasıyla yok edilmeye çalışılıyor.
çin'in budistlere getirdiği dini kısıtlamalara dikkati çekmek ve tibet'in sürgündeki manevi lideri dalay lama'nın ülkesine dönmesine izin verilmesini sağlamak amacıyla mart 2011'den bu yana en az 34 tibetli kendini yaktı.
tibetli protestocu 26 mart'ta kendini yakmıştı. [afp]
sadece bazılarının çin makamlarınca teyit edildiği kendini yakma olayları, genellikle çin'e ait ve tibetlilerin yoğun yaşadığı bölgelerde gerçekleşiyor. son olarak, 27 yaşındaki camya yeşi, çin devlet başkanı hu jintao’nun hindistan ziyaretine tepki göstermek için kendini yeni delhi'de ateşe vermiş ve yaşamını yitirmişti.
eylem yapanların büyük çoğunluğu budist keşiş ve rapilerden oluşuyor. ancak bölgeye uluslararası basın giremediği için bu bilgi teyit edilemiyor.
pekin yetkilileri, tibet'in ruhani dini lideri dalay lama’yı bu tür eylemleri körüklemekle suçluyor. iddiaları reddeden dalay lama ise, eylemlerin amacının dini baskıya karşı tepki amaçlı olduğunu savunuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar