Bilim-Teknoloji

İki yeni atom altı parçacık keşfedildi

Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN), evrenin yapısını anlamamıza yardımcı olacak iki yeni atom altı parçacığın keşfedildiğini duyurdu. İki yeni parçacık, Standart Model'in sunduğu bilgilerin ötesine geçilmesini sağlayabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji
CERN'de yer alan LHC dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı unvanına sahip. [Fotoğraf: CERN]

dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında yapılan deneyler, iki yeni atom altı parçacığın keşfedilmesiyle sonuçlandı. büyük hadron çarpıştırıcısı'nda (lhc) yapılan deneyler, geçmişte var olduğu tahmin edilen iki yeni atom altı parçacığın varlığını doğruladı.

cern'den yapılan açıklamada, her iki parçacığın güçlü bir kuvvetle bir araya gelen, üç kuarkın oluşturduğu baryonları temsil ettiği belirtildi. maddenin temel bileşenlerinden olan ve birleşerek hadronları oluşturan kuarkların ikili ve üçlü parçacıklar halinde bir araya geldiği biliniyor. cern, nisan 2014'te keşfettiği 'tetrakuark' adı verilen parçacıkla, dört kuarkın da bir araya gelebildiğini ortaya çıkarmıştı.

keşfedilen parçacıklara xi_b'- ve xi_b*- adları verildi. her iki parçacığın var olduğu öne sürülmüş, ancak keşfedildikleri güne kadar gözlenmemişlerdi. iki yeni atom altı parçacığa benzerlik gösteren bir diğer parçacık xi_b*0, 2012 yılında keşfedilmişti.

cern'e bağlı lpnhe laboratuvarı'nda görevli olan matthew charles, 'doğanın kendilerine cömert davrandığını ve bir parça bulmayı hedeflerken iki tane birden keşfettiklerini' ifade etti. charles, 'xi_b'- parçacığının kütlesinin, kendisini oluşturan bileşenlerin toplamına çok yakın olduğunu, çok az daha ağır olması halinde fark edilmemiş olacağını' söyledi.

cern'de görevli cian o'luanaigh, her iki parçacığın bileşenlerinin toplamından çok az daha ağır olduğunu, kütlelerin parçacıkları oluşturan her kuarkın sahip olduğu özelliğe dayandığını belirtti.

standart model'in ötesine geçiliyor

keşfedilen iki yeni parçacık, bilim insanlarının bugüne kadar cern'de çarpıştırdığı protonlardan neredeyse altı kat daha büyük. isviçre ile fransa sınırında bulunan 27 kilometrelik tünelde düzenli olarak yapılan deneyler, evreni oluşturan parçacıkların keşfedilmesini amaçlıyor.

cern'de görevli fizikçilerden patrick koppenburg, 2011 ve 2012'de elde edilen verilerle gerçekleştirilen deneyin, 'standart model ile gelecekte keşfedilecek yeni veya beklenmedik bilgiler arasında karşılaştırma yapmayı kolaylaştıracağını' belirtti.

koppenburg, "eğer standart model'in ötesine giden fiziğe ulaşmak istiyorsak, ilk önce elimizde keskin veriler bulunmalı" derken, elde edilen doğruluk oranı yüksek veriler sayesinde bunu başaracaklarını söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;