2015 Genel Seçimi

İlk görüşme bitti

AK Parti ve CHP'nin koalisyon görüşmeleri için görevlendirdiği iki isim, Ömer Çelik ve Haluk Koç bir araya geldi. 1 saat 40 dakika süren görüşmede koalisyonun çerçevesi ve ortak maddeler ele alındı.

Görüşme Kültür ve Turizm Bakanlığı binasında gerçekleşti. [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Turk]

ak parti ve chp arasında koalisyon için görüşmeler, iki parti tarafından görevlendirilen isimler arasında başladı. ak parti’den chp ile yapılacak görüşmelerde görevlendirilmiş olan kültür ve turizm bakanı ömer çelik ile chp’den görevlendirilen genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü haluk koç bir araya geldi.

bayramdan önce tüm partilerle ilk tur görüşmeleri tamamlayan ak parti genel başkanı ahmet davutoğlu, chp ile ‘daha ileri aşamada olduklarını’ söylemişti. ön görüşmenin ardından iki partiden görevlendirilen heyetler, bu hafta istikşafi görüşmelere başlayarak, koalisyon için ‘keşif’ çalışması yapıyor.

akp-chp görüşmeleri için iki parti de bayram süresince çalışmalarını sürdürdü. geçmiş koalisyon hükümetlerine dair protokolleri inceledi, müzakere masasına oturulması halinde dosyalarında yer alacak konuları hazırladı.

iki parti arasında yapılacak görüşmelerde ana çerçeveyi, chp açısından belirlediği 14 ilke, ak parti’nin ise seçimden önce açıkladığı ve ilk etapta yapmayı planladığı 10 madde oluşturacak. davutoğlu ilk tur kapsamında bir araya geldiği chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra, chp’nin 14 ilkesinin neredeyse tamamının akp’nin 10 maddesiyle örtüştüğünü söylemişti.

akp’nin koalisyon çalışmalarını yürüteceği parti ilk aşamada chp olsa da, davutoğlu ‘bahçeli ile bayram sonrasında ikinci bir görüşme yapma imkânımız var’ diyerek mhp ile yeniden görüşmek için de açık kapı bıraktı. 

chp’nin kaygısı erdoğan

chp seçim gecesinden beri dile getirdiği ‘çözümsüzlüğün adresi olmayacağız’ söylemini sürdürse de, ak parti ile yürütülecek müzakere sürecindeki kaygılarından biri cumhurbaşkanı erdoğan’ın konumu. al jazeera’ye konuşan üst düzey chp’li kaynaklar, yolsuzluklarla ilgili soruşturmaların dahi hükümet kurulması sonrasına bırakılabileceğini ancak erdoğan’ın müdahil olduğu bir koalisyon sürecinin yürümesinden endişe ettiği bilgisini verdi.

chp sadece akp ve davutoğlu’nu muhatap almak istediğini, erdoğan’ın da dahil olduğu bir ‘üçlü koalisyon’a girmeyeceğini söylüyor. başbakan davutoğlu ise chp’nin bu tavrıyla ilgili olarak “erdoğan’ı tartıştırmayız” demişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;