Bilim-Teknoloji

İnsan yüzünü yumruk şekillendirdi

Bilim insanları, insan yüzünün milyonlarca yıl süren kavgalarda en az hasarı alabilmek için değiştiğini ortaya koydu. Yaşanan değişim, kadın ve erkeklerin yüzlerinde belirgin değişikliklere neden oldu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Kavgalar insan yüzünü değiştirdi

Erkek ve kadın yüzü birbirinden farklı

En çok darbeyi çene aldı

Australopithecus boisei kafatası. [Fotoğraf: Shutterstock]

yeni bir araştırma, modern insanın atalarını temsil eden canlıların milyonlarca yıl süren kavgaları sonucunda insan yüzünün darbelere karşı direnç kazandığını ortaya koydu. ilk insanların yumruk atmayı öğrenmesinin ardından yüzün kavgalarda ortaya çıkan hasarı minimize etmek için değiştiği ifade edildi. en büyük farklılık, erkek çenesinin kadınlara kıyasla çok daha sertleşmesi oldu.

biological reviews dergisinde yayımlanan araştırmada, yaklaşık dört-beş milyon yıl önce yaşamış olan maymun benzeri australopithecus canlısının kemik yapısı incelendi. australopithecus, homo sapiens dahil modern insana uzanan türlerin öncesinde var olan türleri temsil ediyor.

analizler, australopithecus'un en güçlü kısmının, yumruk darbesinin en çok alındığı düşünülen çene olduğunu gösterdi. bilim insanları, erkeklerin kadınlara kıyasla darbelere daha dayanıklı bir yüze sahip olmasını, erkeğin evrimin başlangıcından bu yana süregelen kavga eğiliminden elde ettiğini düşünüyor.

araştırmanın başını çeken abd'nin utah üniversitesi'nden dr. david carrier, "australopithecus, kavga yeteneğini artırdığı görülen özelliklere sahipti. elleri, yumruk oluşturmak için yeterince büyüktü. böylece elin muntazam kas-iskelet yapısını saldırı silahına çeviriyorlardı" dedi.

kavga yeteneğini geliştirdi

carrier, 'kavga etme yöntemleriyle evrim süreci eşleştirildiği zaman, yumruklarını kullanan ilkel canlıların ilk olarak yüzü hedef alacağını' ifade etti. bu durum, zamanla yüzün daha iyi korunması ve dayanıklı hale gelmesini gerektirdi.

büyük insansı maymunların iki ayak duruşundan, ilk insan türlerinin el yapılarını inceleyerek uzun araştırmalar yapan carrier, fiziksel birçok özelliğin 'kavga edebilmek için' geliştiğini düşünüyor. carrier, en çok darbeyi alarak sağlamlaşan kemiklerin, insan benzeri canlılarda kafatasının aynı kısımları temsil ettiğine dikkat çekti. australopithecus erkeği ve kadınına ait kemiklerde, erkeğin çene kemiğinin daha büyük ve sert olduğu tespit edildi.

carrier, ilk insanların kavgacı olduğunu öne süren hipoteze rağmen, insanları diğer primatlardan ayıran anatomik özelliklerin kavga etme yeteneğinden gelmiyor olabileceğini de not düştü. carrier, yine de ilkel insanların ve büyük insansı maymunların yüz şekilleri ile el büyüklüklerinin, kavga yeteneklerini geliştirdiğini belirtti.

araştırmada yer alan utah üniversitesi'nden dr. michael morgan, 'barış hakkında bir araştırma yaptıklarını' belirterek, "kas-iskelet yapısıyla yüz arasındaki ilikiyi ortaya çıkarmak, insanların vahşi ve agresif eğilimlerini anlamaya yardım edebilir" ifadesini kullandı.

kaynak: telegraph

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;