Türkiye
İnternet yasasına yeni düzenleme
İnternet yasasında değişiklik öngören ve TİB'e yeni yetkiler verilmesini içeren torba yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Böylece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hakkında kaygılarını ilettiği maddeler değişmiş oldu.

internet düzenlemesinde telekomünikasyon iletişim başkanlığı’na (tib) yeni yetkiler verilmesini de içeren 'torba kanun' teklifi, meclis genel kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
buna göre, yeniden tanımlanan trafik bilgisi, taraflara ilişkin ip adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek.
tib tarafından yalnızca mahkemelerce talep edilen trafik bilgileri istenebilecek. trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde tib başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak, verilecek.
‘24 saat içinde hakim onayına sunulacak’
tib başkanı tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak.
hakim, onayına sunulan konuyla ilgili 48 saat içinde karar verecek. soruşturma aşamasındaki hakim kararı, sulh ceza mahkemeleri tarafından verilecek. bu karar, birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde, hakimler ve savcılar yüksek kurulu (hsyk) tarafından belirlenen mahkeme tarafından verilecek.
cumhurbaşkanı gül, hakkında "bir, iki sıkıntılı konu var" dediği internet düzenlemesini, hükümetten değişiklik sözü alarak onaylamıştı.
harekete geçen hükümet de eleştirilen bazı maddeleri yeniden ele alarak değişiklikleri torba teklife eklemişti.
'genel kurul'da gerginlik'
teklif ile ilgili görüşmeler sürerken, chp istanbul milletvekili müslim sarı’nın, başbakan recep tayyip erdoğan ve oğlu bilal erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydına ve 17 aralık soruşturmasına yönelik sözleri adalet ve kalkınma partili (ak parti / akp) milletvekillerinin tepkisine neden oldu. sarı'nın ak parti'li milletvekillerine yönelik, "ya hırsızlıktan yana olacaksınız ya da karşısında olacaksınız. son olaylardan sonra başka hiçbir seçeneğiniz kalmamıştır" sözleri üzerine ise bazı iktidar milletvekilleri sarı'ya yerlerinden laf attılar.
sarı'nın konuşmasını bitirmesinin ardından ise ak parti milletvekilleri meclis başkanvekili mumcu'ya, sarı'nın konuşmasındaki ifadeleri için uyarıda bulunmadığı gerekçesiyle tepki gösterdiler.
milletvekillerine, "dinlemekle yükümlüsünüz cevap verecek olan kalkar cevabını verir. böyle bir üslup yok. çok saygısızca bir üslup" karşılığını veren mumcu, oturuma 10 dakika ara verdi.
ara sırasında ak partili milletvekillerinin sarı'ya tepkilerini sürdürmesi üzerine bazı iktidar ve muhalefet milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. bu milletvekillerini araya giren arkadaşları durdurdu. karşılıklı laf atmalar ve bağırmalar bu sırada da devam etti. chp'li mehmet haberal ve aytuğ atıcı, sarı'yı genel kurul salonundan dışarı çıkarmaya yöneldiği sırada başkanvekili ayşe nur bahçe kapılı da yanlarına gelerek sarı'yı dışarı çıkarmaları ricasında bulundu.
bir süre daha milletvekili sıralarında oturan sarı, daha sonra salondan ayrıldı.
kaynak: aa
Yorumlar