Türkiye-Irak ilişkileri
Irak BMGK'ya başvurdu
Musul'daki Türk askeri varlığı nedeniyle ilişkilerin gerildiği Irak, BM Güvelik Konseyi'ne mektupla başvurdu. Bağdat yönetimi, Türk askerlerinin Irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep etti.
irak'ın bm daimi temsilcisi muhammed ali hâkim tarafından bm güvenlik konseyi başkanlığı'na sunulan mektupta, türk askerlerinin irak'ta bulunmasının "uluslararası hukukun açık ihlâli" olduğu savunuldu. konsey'den, türk askerlerinin irak topraklarından çekilmesi ve bir daha irak'ın egemenliğini ihlâl etmemesini türkiye'den talep etmesi istendi.
mektupta, sorunun diplomatik yollarla ve iki ülke arasında diyalogla çözülmesi için irak'ın çaba gösterdiği ancak "türkiye'nin askerlerini çekme konusunda ikna edilemediği" iddia edildi.
"irak'ın, türkiye'nin agresif eylemini durdurmak ve kendini savunmak için gerekli her türlü önlemi alma hakkı vardır" ifadeleri kullanılan mektupta, konunun, komşuluk ilişkilerini bozma ve bölge ile uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturma riski olduğu savunuldu.
mektupta, işid'e karşı mücadele için askeri eğitim ve malzeme yardımının karşılıklı anlaşmalar temelinde ve irak'ın egemenliği ve anayasasına saygı içinde olması gerektiği savunuldu.
irak başbakanı haydar ibadi, irak dışişleri bakanlığı'na, türkiye'yi musul'daki askeri varlığından dolayı bmgk'ya şikayet etmesi için talimat vermişti.
"diyaloğun sürmesi gerektiğini düşünüyoruz"
bm güvenlik konseyi aralık dönem başkanı, abd'nin bm daimi temsilcisi samantha power, gazetecilere yaptığı açıklamada, irak'ın mektubunu aldıklarını ve talep edildiği üzere konsey üyelerine dağıtacaklarını söyledi.
henüz konsey üyelerinden konuya ilişkin toplantı talebi gelmediğini ve bu konuda planlanmış bir eylem olmadığını belirten power, irak büyükelçisi'nin de spesifik bir talebi olmadığını ifade etti.
sorunun çözülemediğinin açık olduğunu belirten power, "biz abd olarak irak'ta her türlü askeri görevlendirmenin irak hükümetinin rızasıyla olması gerektiğini vurguladık. bu zor durumdan dostane bir şekilde çıkılması için irak ve türkiye'nin diyaloğunun sürmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
bağdat ile asker krizi
2,5 yıldır musul'da olan türk birliğinde 4 aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde zelikan kampı'na gönderilmişti.
irak başbakanı haydar ibadi, türk askerlerinin musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. ibadi, askerler çekilmezse bm güvenlik konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.
başbakan ahmet davutoğlu, irak başbakanı ibadi’ye bir mektup göndererek, musul'un başika kasabasındaki türk askerleriyle ilgili bilgi vermiş, "irak hükümeti'nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini" belirtmişti.
türk dışişleri bakanlığı, irak ve türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.
son olarak irak'ın başkenti bağdat’a giden dışişleri bakanlığı müsteşarı büyükelçi feridun sinirlioğlu ve milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan, başbakan ibadi ve dışişleri bakanı caferi ile bir araya gelmişti.
ibadi'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre irak başbakanı, türk heyetine, türkiye'nin musul'daki askeri varlığından dolayı yaşanan "krizin" çözülmesinin, "türk güçlerinin tamamen irak topraklarından çekilmesine" bağlı olacağını iletmişti.
türk güçlerinin irak'tan çekilmesinin iki komşu ülke arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, çeşitli alanlarda işbirliği ve koordinasyon sağlayacağı ifade edilmişti.
başbakan davutoğlu 11 aralık cuma günü de, bağdat ve ankara arasındaki krizin üçüncü taraflardan kaynaklandığını söyleyerek isim vermeden iran’ı işaret etmiş ve "kendi müdahalelerini, askeri varlıklarını unutturarak türkiye'yi hedefe alıyorlar" demişti.
kaynak: al jazeera, aa
Yorumlar