Ortadoğu

Irak'ta erken seçim sesleri

Ülkede art arda patlayan bombaların ardından parlamentodaki Sadr bloğu, parlamentonun feshedilerek erken seçime gidilmesini istedi.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

Sadr yanlıları bombalamalara tepkili

'Tüm bloğun fikri'

Sünni-Şii gerginliği

Sadr bloğunun parlamentonun fesh edilmesini istemesi, Irak’ta ABD askerlerinin çekilmesinden sonra başlayan Şii Sünni geriliminin ardından geldi. [Reuters]

irak parlamentosundaki şii lider mukteda es sadr yanlısı koalisyon, parlamentonun dağıtılmasını ve erken seçime gidilmesini desteklediklerini yönünde açıklama yaptı.

irak’ın güneyindeki necef kentinde bulunan hareketin merkezinden bir yetkili, açıklamanın tüm bloğun düşüncesini temsil ettiğini söyledi.  

sadr bloğunun açıklaması irak’ta abd askerlerinin çekilmesinden sonra başlayan şii sünni geriliminin tansiyonu yükseltmesinin ardından geldi.

pazartesi günü bomba yüklü bir aracın içişleri bakanlığı’na sürülmesiyle meydana gelen patlamada en az ikisi polis 7 kişi ölmüş, ülkede perşembe günü meydana gelen patlamalarda ise  en az 70 kişi hayatını kaybetmişti.

şii-sünni gerilimi

irak’ta son günlerde ortaya çıkan siyasi krizde şii başbakan nuri el maliki, sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi hakkında tutuklama kararı çıkartmış. haşimi kürt özerk bölgesi’ne sığınmıştı.

sünnilerin desteklediği ve parlamentoda en fazla koltuğa sahip grup olan irakiye bloğu ise önceki günlerde parlamentodan çekilmişti.

maliki, haşimi’nin 2006-2007 yıllarında bazı bakanların ve polis yetkililerinin ölüm emrini verdiğini öne sürüyor. haşimi ise iddiaların siyasi bir saldırıdan ibaret olduğunu söylüyor. haşimi, maliki’nin iktidarı merkezileştirdiğini söyleyerek, yönetimini diktatörlüğe benzetiyor.

pazar günü abd başkan yardımcısı joe biden, irak başbakanı nuri el maliki’yi ve kürt yönetimi başkanı mesut barzani’yi arayarak taraflar arasında uzlaşı sağlanmasını istemişti.    

haşimi, bağdat’a dönmeyeceğini ve irak yargısına güvenmediğini belirtmişiti. türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ise haşimi’nin sığınma hakkı talep etmesi halinde ankara tarafından reddedilmeyeceğini belirtmiş ancak siyasinin irak’ta kalması gerektiği görüşlünde olduğunu kaydetmişti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;