İşgalin ardından Irak

Irak'ta yeni hükümete aylar var

Genel seçimden sonra oyların sayıldığı Irak'ta sonuçların açıklanmasına en az iki hafta, yeni bir hükümetin kurulabilmesine ise aylar var. Şimdiden zafer ilan eden Maliki'yi uzun bir koalisyon ortağı arayışı bekliyor.

Konular: Irak, Ortadoğu
Irak'ta seçim görevlileri oyları saymayı sürdürüyor ancak kesin sonuçların açıklanması zaman alacak. [Fotoğraf: Reuters]

seçimden sonra konuşan irak başbakanı nuri maliki zaferinden emin olduğunu ilan etse de güçlü bir blokla karşı karşıya. maliki'nin muhalifleri sadece sünni blokta değil, şii muhalefet de ülkedeki yolsuzluk, güvenlik sorunu ve işsizlikten iki dönem başbakanlık yapan maliki'yi sorumlu tutuyor. 

bağdat'ta özel olarak korunan yeşil bölge'deki vip oy merkezinde oyunu kullanan 63 yaşındaki nuri maliki ise seçimlerden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada "zaferimiz kesin, zaferimizin büyüklüğünü görmek için bekliyoruz" dedi. 

maliki'nin kanun devleti koalisyonunun parlamentoda en fazla sandalye alan parti olacağına kesin gözüyle bakılsa da tek başına iktidar için yeterli çoğunluğu sağlaması beklenmiyor. maliki'nin üçüncü dönem başbakanlığını sürdürebilmesi için ise muhalif sünni, şii ve kürt bloklarıyla bir koalisyon hükümeti kurması gerekiyor. 

seçim sonuçlarının iki haftadan önce açıklanması beklenmiyor. seçim komisyonu 20 milyon seçmenin yaklaşık yüzde altmışının sandığa gittiğini açıkladı. bu oran 2010 seçimlerinde de yüzde 62 olarak açıklanmıştı. 

abd ve bm'den övgü

abd ve birleşmiş milletler (bm) güvenlik tehdidine rağmen seçmenin büyük bölümünün sandığa gitmiş olmasını ve seçim günü alınan güvenlik önlemleri ile potansiyel saldırıların önüne geçilmesini övdü. 

abd dışişleri bakanı john kerry iraklıların "cesurca oy kullanarak" irak ve bölgedeki aşırılık yanlılarına güçlü bir cevap gönderdiğini" söyledi. 

bm güvenlik konseyi de iraklı liderlere en kısa zamanda iraklıların rızasını ve egemenliğini temsil edecek bir hükümet kurmaları çağrısında bulundu. 

şiddetin gölgesinde

2011 sonunda abd ordusunun irak'tan çekilmesinden sonra yapılan ilk genel seçimler, hızla tırmanan mezhep çatışması ve şiddetin gölgesinde gerçekleşti. olağanüstü güvenlik önlemlerine rağmen, seçim günü sandıkları hedef alan bombalı saldırılarda aralarında iki seçim görevlisinin de olduğu 14 kişi öldü. 

güvenlik görevlilerinin oy kullandığı pazartesi ve salı günlerinde ise yaklaşık 90 kişi öldü.

iraklılar sandığa yetersiz sosyal hizmetler, yolsuzluk ve işsizlik şikayetleriyle gitti. ancak seçim yarışında maliki'yi asıl zorlayan gittikçe artan güvenlik sorunu. 

irak ordusu aralık ayından beri andar eyaletine bağlı felluce ve ramadi'de sünni aşiretler ve irak şam islam devleti (işid) ile mücadele ediyor. 

nisan ayında ülke genelindeki saldırı ve çatışmalarda 750 kişi öldü, 2006-2008 yıllarında on binlerce kişinin öldüğü mezhep çatışmalarından sonra şiddet yeniden aynı seviyelere tırmandı. 

kaynak: reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;