ABD

'İran ateşle oynuyor'

ABD Başkanı Donald Trump "İran ateşle oynuyor" dedi ve Tahran yönetiminin önceki başkan Obama'nın değerini bilmediğini söyledi.

Konular: ABD, İran, Donald Trump
[Fotoğraf: Reuters]

trump twitter hesabından yaptığı açıklamada "iran ateşle oynuyor. başkan obama'nın onlara karşı ne kadar kibar olduğunu kavrayamadılar. ben öyle değilim..." ifadelerini kullandı.

trump'ın bu açıklamasından kısa süre sonra iran dışişleri bakanı cevat zarif de twitter hesabından açıklama yaptı:

"iran halkımızın güvenliğine yönelik tehditleri umursamıyor. asla savaş başlatmayacağız ama kendi savaş araçlarımıza da inanıyoruz. silahlarımızı kendimizi savunmak dışında kullanmayacağız. bu söylenip duranlar da aynı açıklamayı yapabilir mi, göreceğiz."

iran'a yönelik ilk tehdit değil

abd başkanı donald trump, beyaz saray'da iş adamlarını kabul ettiği bir toplantıda iran'ın balistik füze denemesine ilişkin basın mensuplarının sorularını cevaplamıştı. balistik füze denemesi sebebiyle washington yönetiminin "resmen" uyardığı iran'a karşı tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti. trump, "tahran'a karşı askeri seçeneklerin gündemde olup olmadığı" yönündeki soruya, "hiçbir şey seçenek dışı değil" diyerek cevap vermişti.

twitter mesajında trump, "iran balistik füze fırlattığı için resmen uyarıldı. abd'nin kendileriyle yaptığı bu korkunç anlaşma için minnettar olmalılar" ifadelerini kullanmıştı.

beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı michael flynn de, tahran yönetiminin balistik füze denemesinin bölgeye ve abd'ye tehdit teşkil ettiğini ifade ederek, "bugün itibariyle iran'ı resmen uyarıyoruz" demişti.

birleşmiş milletler güvenlik konseyinin (bmgk) 20 temmuz 2015'te kabul edilen 2231 sayılı kararında iran'a, nükleer başlık taşıyabilecek balistik füze konusunda hiçbir faaliyette bulunmaması ve füze denemesi yapmaması yönünde yasak getirilmişti. tahran yönetimi ise söz konusu füzelerin nükleer başlık taşıma kapasitesi olmadığını öne sürüyor. iran'ın elindeki orta ölçekli balistik füzelerinin menzilinin 3 bin kilometreyi bulduğu iddia ediliyor.

kaynak: al jazeera, twitter

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;