İran: Batı'nın korktuğu güç
İran görüşmelerden memnun
Kazakistan'da sona eren nükleer müzakereleri 'olumlu bir adım' olarak gören Tahran yönetimi, sürecin yapıcı adımlarla ilerlemesini istedi.
Haberin Öne Çıkanları
Nükleer program tartışıldı
İran'a teklif sunuldu
Uzmanlar İstanbul'da toplanacak

iran, p5+1 grubu (bm güvenlik konseyi’nin beş daimi üyesi ve almanya) ile nükleer programıyla ilgili olarak kazakistan'ın almatı kentinde iki gün süren görüşmeleri 'olumlu bir adım' olarak nitelendirdi.
görüşmelerin tamamlanmasının ardından çarşamba günü gazetecilere bir açıklama yapan iran'ın nükleer konulardaki başmüzakerecisi said celili, sürecin yapıcı ve karşılıklı atılacak adımlarla sürmesini istedi.
ağır yaptırımlar
başta abd olmak üzere batılı ülkeler, iran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığını iddia ediyor. tahran yönetimi ise nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu ve elektrik üretimi için nükleer teknolojiye ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.
iran yönetimine nükleer faaliyetleri nedeniyle ağır yaptırımlar da uygulanıyor. son olarak abd hazine bakanlığı, iran'ın kitle imha silahı programına katkıda bulundukları gerekçesiyle dört şirkete ve bir kişiye yaptırımlar açıklamıştı.
bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yaptırımlar, iran savunma sanayiyle bağlantıları bulunduğu belirtilen kişileri ve şirketleri kapsıyor.
yaptırımlarda, söz konusu şirket ve bireyler, iran'ın askeri ve savunma sanayisine katkıda bulundukları gerekçesiyle 'kitle imha silahları sağlayıcıları' olarak tanımlanıyor.
son olarak bm’ye bağlı uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek) gözlemcileri, tahran yönetiminin daha ileri teknolojiden faydalanarak uranyum zenginleştirmeye hazırlandığını, bunun için ana nükleer tesise yeni nesil santrifüjler yerleştirmeye başladığını bildirmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar