Enerji jeopolitiği

İran'dan Avrupa'ya gaz teklifi

Tahran, Ukrayna krizinin ardından Rus gazına olan bağımlılığı azaltmaya çalışan Avrupa'ya doğalgaz temin etmeye hazır olduğunu açıkladı. İran en uygun seçenek olarak da Türkiye'den geçecek TANAP'ı gösterdi.

Salı günü Roma'da toplanan G-7 ülkeleri enerji bakanları AB'nin enerji politikalarını masaya yatırmıştı. [Fotoğraf: EPA]

iran petrol bakan yardımcısı ali majedi; fransa, ingiltere ve almanya’ya boru hattı ile veya sıvılaştırılmış olarak doğalgaz temin etmeye hazır olduklarını açıkladı.

iran’ın resmi haber ajansı irna’ya göre, iran petrol bakanı yardımcısı majedi, doğalgazı türkiye’den geçmesi planlanan tanap üzerinden taşımanın en uygun maliyetli seçenek olduğunu söyledi. 

iran gazını avrupa’ya taşımak için ermenistan, gürcistan ve karadeniz üzerinden geçecek bir boru hattının da yapılabileceğini ifade eden majedi, iran’ın sıvılaştırılmış olarak da avrupa’ya gaz tedarik edebileceğini söyledi.

majedi, avrupa ile yapılacak doğalgaz anlaşmalarının her iki taraf için de kazançlı olacağını söyledi.

avrupa çıkış arıyor

salı günü roma'da toplanan g-7 ülkelerinin enerji bakanları kapalı kapılar ardında rus gazına bağımlılığı azaltmanın yollarını aradı.

toplantılarda gelecek ay düzenlenecek ab zirvesi öncesinde enerji güvenliğine yönelik fikirler tartışıldı.

toplantıya rağmen rusya'ya olan bağımlılığın bazı üyelerde yüzde 100'e ulaşması ve ab ülkelerinin birlik olamaması gibi nedenlerle rusya'nın eli daha güçlü görünüyor.

ab'nin vazgeçmeye çalıştığı kömür yeniden masada

toplantıya katılan ve reuters’a bilgi veren yetkililerden biri kömür kullanımının artırılmasının da seçenekler arasında olduğunu söyledi ancak kömürün teşvik edilmesi, ab’yi, çevre kirliliğinin ve karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki politikalarıyla çelişkiye düşürebilir.

avrupa birliği’ne üye ülkelerin rusya’ya bağımlılıklarının farklı oranlarda olması ve enerji şirketlerinin çıkarlarının ab ile çelişebilmesi, rusya’nın elini güçlendiren etkenlerin başında geliyor. örneğin avusturyalı enerji şirketi omv, rusya’nın güney akım projesi’nin italya yerine avusturya’da bitmesi için gazprom ile el sıkıştı. proje, ukrayna’yı saf dışı bırakarak avrupa’ya gaz taşımayı hedefliyor.

doğalgazın üçte biri rusya'dan 

rusya, avrupa birliği’nin doğalgaz ihtiyacının üçte birini karşılıyor. avrupa’ya gelen gazın yarısı da ukrayna üzerinden taşınıyor. rusya’nın avrupa birliği’nden aylık geliri 5 milyar dolar. enerji projeksiyonlarına göre avrupa’da iç tüketimin artması nedeniyle rusya’ya bağımlılığın artması bekleniyor.

yeni alternatifler peşinde olan avrupa’ya karşılık rusya da asya’daki müşterilerini artırmak istiyor, avrupa’ya ihracat için ukrayna’yı saf dışı bırakmaya çalışıyor.

rusya devlet başkanı vladimir putin, ukrayna’nın 3.5 milyar dolar borcunu ödememesi durumunda gazı keseceğini açıklamıştı. 

tanap azeri gazını avrupa'ya taşıyacak

26 aralık 2011’de mutabakat zaptı imzalanan, 26 haziran 2012’de de hükümetler arası imzaların atıldığı trans anadolu doğalgaz boru hattı projesi (tanap), azerbaycan şah deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan doğal gaz tedariği sağlamayı hedefliyor.

türkiye sınırında giriş noktası türkgöz olan 56 inçlik hattın, avrupa’ya çıkış noktaları yunanistan ve bulgaristan sınırları, türkiye içi çıkış noktaları ise eskişehir ve trakya bölgesi olacak. projenin büyüklüğü 6-7 milyar dolar.

tanap’ta 2018’de ilk gaz akışı gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 milyar metre küp olacak kapasitenin, 2023’te 23 milyar metre küp, 2026’da ise 31 milyar metre küp seviyesine kadar ulaşması hedefleniyor.

TANAP boru hattı güzergâhı

nükleer müzakereler devam ediyor

hali hazırda iran ile bm güvenlik konseyi daimi üyeleri ve almanya'nın içinde bulunduğu p5+1 grubu ile nükleer müzakereler devam ediyor.

nisan ayı başında viyana'da üçüncü kez biraraya gelen taraflar, new york'taki teknik görüşmelerin ardından 13 mayıs 2014'te dördüncü tur görüşmeler için yeniden toplanacak.

nükleer müzakereler ile iran'ın yıllardır gergin olan batı ile ilişkileri ılımlı bir döneme girdi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;