IŞİD

'IŞİD’i Suriye’de vurabiliriz'

Beyaz Saray, IŞİD’e karşı Irak'ta yürütülen operasyonları Suriye’ye genişletmeyi düşündüklerini açıkladı. Amerikan ordusu, örgütün Irak’taki mevzilerine bugün de üç yeni hava saldırısı düzenledi. BMGK'dan da bölge ülkelere IŞİD'e karşı birleşme çağrısı geldi.

Konular: IŞİD, ABD
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, gazetecilerin sorularını yanıtladı. [Fotoğraf: Reuters]

beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı ben rhodes, abd’nin işid operasyonlarıyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

amerikalıların korunması için abd müdahalesinin devam edebileceğini söyleyen rhodes, operasyonların irak-suriye hattıyla sınırlı kalmayacağını belirtti.

rhodes, şu ana kadar irak’ta devam eden hava operasyonlarını örgütün merkezi suriye’de de gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi.

abd’li danışman işid’in altı ay öncesinden daha tehlikeli olduğunun altını çizdi.

rhodes, dün katıldığı bir radyo programında da "amerikalıların korunması ve abd'ye terör planlarının engellenmesi söz konusu olduğunda hiçbir seçeneği dışlamayız" diyerek, işid'in suriye'deki mevzilerini vurma seçeneği konusunda açık kapı bırakmıştı. 

işid’in salı günü abd’li bir gazetecinin infaz görüntülerini yayınlamasının ardından, abd ordusu da bu yaz suriye’de gizli bir operasyon düzenlediğini fakat rehineleri kurtarmada başarısız olduğunu açıklamıştı.

bmgk: haince ve korkakça bir cinayet

birleşmiş milletler güvenlik konseyi üyeleri, abd'li gazeteci james foley'nin infaz görüntülerini paylaşan işid'e sert tepki gösterdi. "james foley'nin haince ve korkakça katledilmesini kınıyoruz" diyen 15 ülke temsilcileri, "bu vahim olay, suriye'de gazetecilerin her gün karşılaştığı bir tehlikeyi gözler önüne seriyor" ifadesini kullandı.

işid'in suriye ve irak'ta bunun gibi binlerce olaydan sorumlu olduğunu söyleyen bmgk, özellikle bölgedeki hükümetlerin işid, nusra cephesi ve diğer el kaide bağlantılı örgütlere karşı birleşmesi gerektiğini vurguladı.

üç yeni hava saldırısı

abd savaş uçakları, musul barajı yakınlarındaki işid hedeflerine cuma üç farklı hava saldırısı düzenledi

abd merkez kuvvetler komutanlığı’ndan (centcom) yapılan açıklamada, işid'e ait iki zırhlı araç ve irak güçlerine ateş açan bir makineli tüfek mevzisinin vurulduğu belirtildi.

uzun soluklu operasyon

irak ve peşmerge askerlerine destek olmak için kuzey irak’ta işid hedeflerine yönelik hava saldırılarına izin veren başkan obama ise işid ile savaşın uzun soluklu olacağını açıklamıştı.

obama şimdilik yalnızca bölgedeki amerikan vatandaşları ve diplomatların korunmasına yönelik hava desteğine izin verdiyse de, irak’ta ve suriye’de işid’e yönelik daha geniş çaplı ve uzun süreli bir abd operasyonunun da sinyallerini verdi.

irak'a 300 personel daha gönderilmesini onaylayan obama, örgütü 'kanser' olarak niteledi ve tüm orta doğu hükümetlerini işid'e karşı birleşmeye çağırdı.

8 ağustos'tan bu yana irak'ta 93 hava saldırısı düzenlendi. centcom’un açıklamasına göre bunların 60'ı musul barajı yakınlarındaki irak güçlerine destek için yürütülüyor.

kaynak: reuters, anadolu ajansı 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;