Haber

İsrail 26 Filistinliyi serbest bıraktı

Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki görüşmelerin yeniden başlaması amacıyla bırakılan tutsaklar Ramallah'ta coşkuyla karşılandı.

Haberin Öne Çıkanları

Abbas karşıladı

52 kişi kaldı

4 bin 700 Filistinli cezaevinde

israil, filistin yönetimi'yle vardığı anlaşma kapsamında 26 filistinliyi daha serbest bıraktı. filistin yönetimi lideri mahmud abbas ise israil'den cezaevlerindeki tüm tutsakları serbest bırakmasını istedi. abbas, "son filistinli tutsak serbest kalana dek israil ile hiçbir anlaşma yapmayacağız" dedi. 
 
çarşamba günü özgürlüklerine kavuşan filistinliler, toplu halde ramallah'taki mukataa meydanı'nda götürüldü. abbas da, meydanda filistinlileri büyük çoşkuyla karşılayanlar arasındaydı. 
 
serbest bırakılan tutsakların tümü cinayet suçundan hüküm giymişti ve en az 19 yıldır israil cezaevlerinde bulunuyordu. 
 
kerry arabulucu
 
tutsakların bırakılmalarına yönelik görüşmeler ise abd dışişleri bakanı john kerry'nin arabuluculuğunda yapılmıştı. washington, iki taraf arasında aralık 2008'de israil ordusunun gazze'ye saldırısı sonrası kesilen görüşmelerin yeniden başlamasını amaçlıyor.
 
ancak israil bazı filistinli tutsakları bıraksa da, filistin yönetimi'nin tepkisine karşın yahudi yerleşim birimlerini genişletmekte kararlı. israil içişleri bakanlığı son olarak batı şeria'daki ramat şhlamo yerleşim biriminde 1500 yeni konut inşasına yönelik plana onay vedi. 
 
abbas ise tutsakların serbest bırakılmalarıyla yerleşim birimlerinin genişletilmesi arasında herhangi bir bağ olmadığını vurguluyor. 
 
varılan anlaşma gereği toplam 104 filistinli serbest bırakılacak. şu ana kadar bu kişilerin yarısı özgürlüklerine kavuştu. 
 
kalan 52 kişinin de önümüzdeki aylarda iki grup halinde filistin yönetimi'ne teslim edilmeleri bekleniyor. 
 
israil, serbest bırakılanlardan herhangi birinin tekrar ülke karşıtı düşmanca bir tutum içine girmesi halinde yeniden tutuklanarak cezaevine konacağını ve kalan cezasını çekeceğini açıkladı.
 
halen israil cezaevlerinde 4 bin 700 civarında filistinli bulunuyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;