Ortadoğu

İsrail Batı Şeria'ya yeni evler yapacak

Parlamentonun var olan bazı yerleşimlere 'yasal' statü verilmesini reddetmesinin ardından, Başbakan Netanyahu bölgede 850 yeni konut inşa edileceğini açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

300'ü El Beyt'e

'Barış sekteye uğrar'

ABD planı kınadı

Netanyahu ‘insanların yasaları kullanarak yerleşimci hareketine zarar vermelerine müsaade etmeyeceğini’ söyledi. [Reuters]

israil parlamentosu knesset’in, ulpana bölgesinde hali hazırda bulunan yahudi yerleşim birimlerinin yasal statü kazanmasını öngören kanun tasarısını reddetmesine rağmen israil başbakanı binyamin netanyahu, işgal altındaki filistin topraklarında yüzlerce yeni yerleşimin inşaatı için onay verdi.

inşaat bakanı ariel attias’ın verdiği bilgilere göre, yeni evlerin 300 tanesi beyt el bölgesinde  550 tanesi ise batı şeria’nın farklı bölgelerine inşa edilecek.

netanyahu, parlamento üyelerini ulpana bölgesindeki yerleşimlere yasal statü kazandıracak yasa tasarısını reddetmeye davet etmiş, tasarı 69’a 22 oy ile kabul edilmemişti.

başbakan, tasarının reddedilmesinin ardından 1 temmuz’a kadar yıkılması gereken 30 binaya yasal izin çıkarmanın yerleşimci hareketi açısında uluslararası toplumda tepki çekeceğini öne sürmüştü.

ancak netanyahu daha sonra yaptığı açıklamada ‘insanların yasaları kullanarak yerleşimci hareketine zarar vermelerine müsaade etmeyeceğini’  belirtti ve beyt el bölgesindeki yeni inşaat planlarını açıkladı. devlet radyosunda yayınlanan konuşmasında “beyt el genişletilecek. 30 aile beyt el’de kalacak ve onlara 300 yeni aile daha eklenecek” dedi.

'barış çabaları sekteye uğrar'

israil yerleşimler arasında ‘yasal’ ve ‘yasaya aykırı’ ayrımı yapsa da, uluslararası toplum işgal altındaki batı şeria’daki bütün yahudi yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı buluyor.
filistin devlet başkanı mahmud abbas’ın sözcüsü nabil abu rudeyna, yeni inşaat izninin barış çabalarını sekteye uğratacağını söyledi.

rudeyna “netanyahu’nun filistin topraklarına yeni yerleşimler yapılacağı açıklamasını şiddetle kınıyoruz. bu barış sürecini ileri götürme yolunda büyük bir engeldir” dedi. 

abd planı kınadı

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mark toner, israil'in bu kararının barış çabalarını baltaladığını, kararın israil'in taahhütleri ve yükümlülükleriyle bağdaşmadığını belirtti.

abd'nin yahudi yerleşimleriyle ilgili tutumunun değişmediğini söyleyen toner, süren yerleşim faaliyetlerinin meşruiyetini kabul etmediklerini ifade etti.

netanyahu ihanetle suçlandı

filistinlilere ait topraklarda ‘yasadışı inşa edildiğine’ hükmedilen beş binanın yıkılmasını önlemek için parlamentoya sunulan tasarı çarşamba günü reddedilmişti.  

tasarı, arazilerine yerleşimciler tarafından el konulan filistinlilere, eğer yerleşimler başladıktan sonra dört yıl içinde resmi başvuruda bulunup tahliye talep etmemişlerse topraklarını geri vermek yerine, tazminat ödenmesini öneriyordu.

al jazeera muhabiri nedim baba yüzlerce yerleşimcinin tasarıyı desteklemek için kudüs’e yürüdüğünü bildirmişti.

destekçilerin ‘eğer bizimle değilseniz bize karşısınız demektir’ yazılı pankartlar taşıdığını aktaran baba, “bu mesaj politikacılar, özellikle de başbakan netanyahu’ya yazılmıştı” dedi.

baba, netanyahu’nun tasarıya karşı olan sert tavrının, gösteride konuştuğu bütün yerleşimciler tarafından dehşetle karşıladığını söyledi. netanyahu tasarıyı destekleyen bakanları görevden almakla tehdit etmişti.

öte yandan başbakan yeni kararı ile yıkılması öngörülen evlerdeki yerleşimcileri beyt el bölgesine yerleştirmekle kalmadı, aynı zamanda 300 yeni evin daha inşasına onay verdi.

netanyahu’nun yerleşimcilerden gelen baskı sonucu pes etmesinin filistinli aktivistleri kızdırdığını söyleyen baba, “netanyahu yerleşimciler tarafından ihanetle suçlandığı için kendisini savunmak zorundaydı ancak bu durum kendi partisi içinde bile huzursuzluk yarattı” dedi.

üç bölgeye inşaat onayı

israil yönetimi, nisan ayında, batı şeria'da 1990'lı yıllarda yasadışı şekilde kurulan bruchin, rechalim ve sansana'daki inşaatlara 'yasal' statü vermişti. yüzlerce gösterici ise yasa tasarısına destek vermek amacıyla gösteri düzenlemişti.

pazartesi günü başlayan ve üçüncü gününe giren gösteriler, hakkında yıkılma kararı verilen binaların önünde ve kudüs'te düzenleniyor.

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

görüşmelerin son turu 2010'da israil’in batı şeria’da yerleşim birimleri inşasına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da sorunun büyümesine neden olmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;