Ortadoğu
İsrail doğalgaz üretimine başladı
Akdeniz'de yer alan Tamar yatağından kendi doğalgazını pompalamaya başlayan ülkenin, enerji ihracatçısı haline gelmesi bekleniyor.
Haberin Öne Çıkanları
'Tarihi bir gün'
'2035'e kadar yeter'
'İsrail enerji ihraç edebilir'
israil, akdeniz'deki kıyılarına yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta yer alan ve 'tamar' olarak adlandırılan doğalgaz yatağından gaz pompalamaya başladı.
ülkenin kuzeyindeki hayfa kenti açıklarında yer alan bölgeden doğalgaz akışı gerçekleştirildiğini, pazar günü hem üretici şirketlerden biri, hem de israil enerji bakanlığı doğruladı.
bölgedeki doğalgaz kaynaklarının, israil’in bu alandaki ihtiyacını 2035 yılına kadar sağlayacak potansityele sahip olduğu belirtiliyor. doğalgaz varlığının ilk kez 2009 yılında keşfedildiği tamar'da, yaklaşık 250 milyar metreküp rezerv bulunuyor. enerji uzmanları, söz konusu gelişmenin israil’i enerji ihraç eden ülkeler arasına sokabileceğini ifade ediyor.
israil başbakanı binyamin netanyahu, konuya ilişkin olarak pazar günü yaptığı açıklamada, ‘tarihi bir gün’ yorumunu yaptı.
tamar'daki doğalgaz üretim tesislerinin ortaklarından delek energy'nin hissedarı yitzhak şuva da, doğalgaz akışının israil ekonomisi için çok önemli bir başarı olduğunu ve yeni bir dönemin başladığını belirtti. şuva, gelişmenin israil'in doğalgaz alanında bağımsızlığını ilan etmesi anlamına geldiğini belirtti.
noble energy ortak
israil, güney kıbrıs dahil olmak üzere komşularıyla ikili anlaşmalar imzalayarak kendi münhasır ekonomik bölgesini tanımlamıştı. abd merkezli noble energy adlı şirket, söz konusu bölgedeki gaz rezervlerini yapılandırmak amacıyla, tel aviv yönetimi ve israil merkezli delek energy adlı şirket ile işbirliğine gitmişti. noble energy, tamar’daki tesislerin yüzde 36 oranında hissedarı konumunda bulunuyor.
türkiye, diplomatik olarak tanımadığı güney kıbrıs ile yapılan anlaşmaları da tanımıyor.
noble energy'nin, güney kıbrıs’ın kendi tanımladığı münhasır ekonomik bölgesinin ‘afrodit’ adı verilen 12’nci parselinde eylül 2011’de petrol ve doğalgaz aramaya başlaması, doğu akdeniz'de gerginlik yaratmıştı.
türkiye arama çalışmalarına başlamıştı
bunun karşılık olarak, türkiye hükümeti de kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti ile imzaladığı kıta sahanlığı anlaşması çerçevesinde piri reis adlı araştırma gemisini, doğal kaynak arama faaliyletinde bulunması amacıyla kıbrıs çevresine göndermişti. ankara ek olarak, karada sondaj çalışmalarına başlamıştı.
güney kıbrıs, 2003, 2007 ve 2010 yıllarında sırasıyla mısır, lübnan ve israil’le, münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleyen anlaşmalar imzalamıştı. mısır ve israil ile imzalanan metinler yürürlüğe girerken, üçüncü anlaşma halen lübnan parlamentosu'nun onayını bekliyor. rum hükümeti, kendisine ait sınırlar içinde, adanın güneyindeki doğal gaz ve petrol rezervlerini kullanma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar