Haber

Rumlar Akdeniz'de doğalgaz buldu

Güney Kıbrıs tarafı, arama yapan Nobel Energy firmasının 12. parselde 230 milyar metreküp büyüklüğünde yataklara ulaştığını açıkladı.

Konular: Avrupa, Petrol

Haberin Öne Çıkanları

Rezerv bulundu

140 milyar metreküpten fazla

'Tarihi bir an'

Amerikan Noble Energy şirketi, 12. parselde gazın yanı sıra petrol yataklarının da bulunduğunu duyurmuştu. [Reuters/Arşiv]

Neden 12. parsel?

rumlar aslında doğalgaz aramalarını 3 veya 9’uncu parselde gerçekleştirecekti. rum yönetimi 2007’de bu yönde hem suriye hem de mısır’la anlaşmalar imzaladı. anlaşmaların kamuoyuna açıklanmasından sonra türkiye hem suriye’ye hem de mısır’a bu konuda tepki gösterdi. o dönem yapılan diplomatik temaslar sonucunda suriye ve mısır doğalgaz aramada geri adım attı. rum yönetimi de çalışmaları 12. parsele aldı.

kıbrıs rum yönetimi lideri dimitris hristofyas, tek yanlı ilan ettikleri ''münhasır ekonomik bölge'' (meb) içerisinde bulunan 12. parselde amerikan noble energy şirketinin yaptığı doğalgaz araştırma sondajlarının sonuçları açıklandı.

buna göre 5861 metrede temiz doğalgaz buldu, araştırmanın ilk sonuçlarına göre 12. parselde, 140 ila 230 milyar metreküp doğalgaz olabileceği açıklandı.

rum haber ajansına göre hristofyas, bunun ''kıbrıs'' için ''tarihi bir an olduğunu'' söyledi.

bulunan doğalgazın kıbrıs ve kıbrıs halkı için eşsiz bir potansiyel olduğunu kaydeden hristofyas, ülkenin geleceği için yeni bir ekonomik manzara oluştuğunu belirtti.

kıbrıs rum öğrenci birlikleri federasyonu'nun (pofen) 38. olağan kurultayı'nda salı günü konuşan hristofyas, ''doğalgaz perspektifinin, 'kıbrıs ve halkını' güçlendireceğini, gerek jeolojik düzeyde gerek ekonomik düzeyde belirleyici değişikliklere yol açacağını ve doğalgaz araştırmalarının kıbrıs halkı için büyük perspektifler yarattığını'' belirtmişti.

'petrol yatağı'

amerikan noble energy şirketi, 12. parselde doğalgazın yanı sıra petrol yataklarının da bulunduğunu duyurmuştu. noble energy’den ''hayal edebileceğimizden bile fazla doğalgaz, petrol için çalışıyoruz'' başlığıyla yapılan açıklamada, 140 sayfalık grafiklerle desteklenmiş sunum yapılırken, doğalgaz yataklarının altında, 3.7 milyar varil petrol yatağı bulunduğu da ifade edilmişti.

türkiye tepkili

noble energy şirketinin, eylül ayında kıbrıs cumhuriyeti’nin kendi tanımladığı münhasır ekonomik bölgesinin 12’nci parselinde petrol ve doğalgaz aramaya başlaması, bölgede gerginlik yaratmış, türkiye de kktc ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde doğal kaynak araştırmaları yapan piri reis gemisini ada çevresine yollamıştı. söz konusu gelişmelerin, kıbrıs müzakere sürecine sekte vurabileceğinden korkuluyor.

üç ülkeyle anlaşma yapıldı

kıbrıs cumhuriyeti, 2003, 2007 ve 2010 yıllarında, sırasıyla mısır, lübnan ve israil’le, münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleyen anlaşmalar imzalamıştı. hükümet, kendisine ait sınırlar içinde, adanın güneyindeki doğalgaz ve petrol rezervlerini kullanma hakkına sahip olduğunu iddia ediyor. lübnan ile yapılan anlaşma, henüz bu ülkenin parlamentosu tarafından onaylanmadı.

türkiye, imzalanan anlaşmalara birçok kez tepki göstermişti. türkiye dışişleri bakanlığı açıklamasında, 5 ağustos tarihli açıklamasında, “kıbrıs rum tarafının tek yanlı olarak tüm ada adına, adanın bütününe ait olan doğal kaynaklar konusunda söz söyleme, girişim yapma ve/veya anlaşma imzalama hak ve yetkisine sahip olmadığını” belirtmişti.

hurriyet daily news gazetesi, 14 ağustos tarihli haberinde, sondaj çalışmalarına başlayacak abd’li noble energy’nin faaliyetlerini ertelemesi için, türkiye’nin abd hükümetinden yardım istediğini yazmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;