Haber
İsrail Şaron için yasta
8 yıl komada kaldıktan sonra ölen eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Pazartesi günü toprağa verilecek. Şaron'un cenazesine çok sayıda devlet adamı katılacak. Obama da yayınladığı taziye mesajında Şaron'u övdü.
Konular:
Ortadoğu
şaron’un cenazesi ilk olarak israil parlamentosu knesset’e getirilerek burada katafalka konulacak. israil vatandaşları akşam saat 18.00'e kadar katafalkı ziyaret edilebilecek. geniş güvenlik önlemlerinin alınacağı tören yerine hiç kimsenin özel araçla gelmesine izin verilmeyecek.
pazartesi günü şaron için knesset'te devlet töreni yapılacak. törende israil cumhurbaşkanı şimon peres, başbakan netanyahu, knesset sözcüsü yuli edelstein ve şaron’un aile üyeleri konuşma yapacak. davetliler dışında törene kimse alınmayacak.
tören sonunda şaron’un cenazesi askeri konvoy eşliğinde, gömüleceği negev çölüne, kendine ait şikmim çiftliğine götürülecek. cenaze konvoyu yol üzerinde, latrun’da da duracak ve burada da askeri tören düzenlenecek. şaron dini merasimin ardından 2000'de ölen eşi lily'in yanına gömülecek.
obama: hayatını israil'e adadı
şaron’un cenazesine çok sayıda devlet adamı katılacak. bu isimler arasında amerika birleşik devletleri başkan yardımcısı joe biden, ortadoğu dörtlüsü temsilcisi ve eski ingiltere başbakanı tony blair, çek cumhuriyeti başbakanı jiri rusnok, rusya alt meclisi duma başkanı sergey naryshkin, almanya dışişleri bakanı frank-walter steinmeier, ispanya içişleri bakanı jorge fernandez diaz, kanada vatandaşlık ve göçmen bakanı chris alexander da yer alıyor.
abd'yi biden temsil edecek
israil’in en büyük müttefiki abd’nin başkanı barack obama, israil tarihinin en ‘tartışmalı’ lideri ariel şaron için taziye mesajı yayınladı. obama şaron için “hayatını israil devletinin güvenliğine adamış bir lider” ifadesini kullandı. abd başkanı, şaron’ın cenazesine katılmayacak. abd’yi başkan yardımcısı joe biden temsil edecek.
son dönemde filistin’le israil arasındaki barış görüşmelerini canlandırmak için taraflar arasında diplomasi turları düzenleyen abd dışişleri bakanı john kerry de suriye’nin dostları toplantısı için paris’te bulunduğundan şaron’un cenazesine gitmiyor. kerry, “arik” lakabıyla seslendiği şaron için bir taziye mesajı yayınlayarak, “siyasetin içinde geçirdiği yıllarda abd ile kendisi arasında bazı görüş ayrılıkları vardı. bu sır değil. ama onun pozisyonunu savunun ya da saunmayın, arik kendi duruşuyla ilgili çok netti. yahudi devletinin hayatta kalması ve güvenliği konusundaki kararlılığını takdir etmek lazım” dedi.
"beyrut kasabı ve buldozer"
şaron, israil’in siyasi tarihine damgasını vuran en tartışmalı isimlerden biriydi. araplar için “beyrut kasabı”ydı, israillilerse ona “buldozer” diyordu. batılı liderlerse genellikle onu “barış insanı” diye niteliyordu.
1928’de filistin topraklarında doğan şaron, gençliğini daha sonra israil ordusunun çekirdeğini oluşturacak yahudi milis gücü haganah’a adadı. örgüt, araplara karşı suikastleriyle ün yapmıştı. şaron, israil ordusundayken ilk “icraat”ını 1953’te kibya’daki 50 evin havaya uçurulmasıyla gerçekleştirdi. şaron komutanlığında düzenlenen bombardımanda 69 kişi öldü. israilliler bu operasyonun ardından ona “buldozer” diyecekti. şaron, israil’in katıldığı tüm savaşlarda vardı. her savaşta rütbesini bir kıdem yükseltti.
sabra ve şatilla katliamı
şaron, en çok da 1982'deki sabra ve şatilla katliamıyla anıldı. 900 ila 2000 filistinlinin katlediliği operasyon nedeniyle savaş suçu işlediği belirtilse de hiçbir zaman yargılanmadı. şaron, o operasyon sırasında savunma bakanıydı, başbakan menahem begin'e bilgi vermeden orduyu beyrut'a gönderdi.
amacı filistin kurtuluş örgütü ‘nün efsane lideri ve filistin direnişinin sembolü yaser arafat'ı lübnan'dan çıkarmaktı. israil'in kontrolünde bulunan beyrut yakınlarındaki sabra ve şatilla kamplarına baskın yaptı. lübnanlı falanjist milislerin de yardımıyla, 900 ile 2000 arasında filistinli mülteciyi katlettirdi. araplar bu katliamdan sonra kendisine 'beyrut kasabı' lakabını taktı.
"apartheid duvarı"nı ördü
şaron, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla mescid-i aksa’yı ziyaret edince ikinci intifada başladı. ayaklanan filistinliler, şaron’un kutsal mescid-i aksa’ya girmesini protesto etti. ne var ki, filistin topraklarındaki bu şiddet şaron’un ekmeğine yağ sürdü. israilliler şaron’u başbakan seçti. hemen ardından batı şeria’da filistinlilerin güney afrika’daki ırkçı rejime atfen ‘apartheid’ dediği güvenlik duvarını inşa etti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar