Ortadoğu

İsrail'de koalisyon anlaşması

Başbakan Netanyahu, yaklaşık iki ay süren pazarlıklar sonrası yeni bir hükümet kurmak için üç partiyle mutabakata vardı.

Haberin Öne Çıkanları

68 sandalye

İki gün kalmıştı

Obama ziyaret edecek

Eski dışişleri bakanı Tzipi Livni'nin (sağda) partisi de koalisyonun küçük ortağı olacak. [Reuters]

israil'de 22 ocak'ta yapılan seçimler sonrası başlayan yoğun hükümet pazarlıkları sonuç verdi. başbakan ve likud partisi lideri binyamin netanyahu, yaklaşık iki ay süren görüşmeler sonrası üç partiyle yeni bir koalisyon kurulması konusunda anlaştı. 

likud partisi sözcüsü noga katz perşembe günü yaptığı açıklamada, "yeni hükümet kurulmuştur" dedi. 

yeni koalisyona likud ve yisraeil beiteinu (evimiz israil) ittifakının yanı sıra yeş atid (gelecek var), aşırı sağcı yahudi yurdu ve eski dışişleri bakanı tzipi livni'nin lideri olduğu merkezdeki hatnuah partisi ortak olacak. 
 
tüm bu partilerin 120 üyeli israil parlamentosu'nda (knesset) toplam 68 milletvekili bulunuyor.  
 
israil'de son 30 yıldır ilk kez içinde aşırı dinci partilerin yer almadığı bir hükümet kurulmuş olacak.
 
yeş atid lideri yair lapid sosyal paylaşım sitesi facebook'taki sayfasında, koalisyon protokolünün muhtemelen perşembe akşamı imzalanacağı duyurdu. 
 
likud-yisraeil beiteinu ittifakı seçimlerde güç kaybetse de birinci olmuş ve 31 milletvekili çıkarmıştı. netanyahu'ya 3 şubat'ta verilen hükümeti kurma görevi ise 16 mart'ta sona erecekti. 
 
kabine açıklanmadı
 
knesset'te cuma günü yeni hükümet güvenoylaması yapılması bekleniyor. ancak kabinedeki bakanlıklarla ilgili olarak henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
 
israil medyasında yer alan haberlere göre ise savunma ve içişleri bakanlıkları likud partisi'ne verilecek. hatnuan partisi lideri livni'nin de adalet bakanı olacağı ve filistinle görüşmelerde baş müzakereci görevini üstlenmesi bekleniyor.
 
yeni hükümetin öncelikle kemer sıkma önlemleri içeren 2013 bütçesini knesset'in onayından geçirmesi gerekecek. netanyahu, eski koalisyon ortakları ile bütçe konusunda anlaşamaması üzerine ekim ayında erken seçim kararı almıştı.
 
israil'de yeni hükümetin önümüzdeki hafta abd başkanı barack obama'nın ziyareti öncesi göreve başlaması bekleniyor.
 
obama ile yapılacak görüşmelerde ise öncelikle iran'ın nükleer programı, suriye'deki çatışmalar ve filistin yönetimi'yle barış görüşmelerine yeniden başlamasının ele alınması bekleniyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;