Ortadoğu

Netanyahu hükümeti kuracak

Seçim zaferinin ardından kabineyi oluşturma görevini Cumhurbaşkanı Peres'ten alan İsrail Başbakanı, iktidarın ilk görevinin 'İran'ı durdurmak' olacağını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Altı hafta süre

Abbas'a çağrı

Filistin barışı

Netanyahu (solda), kurulacak hükümetin Filistin’de barış konusunda ‘kararlı olacağını’ öne sürdü. [Reuters]

Milletvekili sayıları

likud-beitenu: 31
yeş atid: 19
işçi partisi: 15
şas partisi: 11
yahudi evi: 11
birleşik tevrat: 7
hareket: 6
meretz: 6
birleşik arap partisi: 5
hadeş: 4
balad: 3
kadima: 2

israil cumhurbaşkanı şimon peres, geçtiğimiz haftaki seçim zaferinin ardından hükümeti kurma görevini başbakan  binyamin netanyahu'ya  verdi.

peres’ten görevi aldıktan sonra açıklama yapan netanyahu, gelecek hükümetin ilk görevinin ‘nükleer silah edinmek üzere olan iran'ı durdurmak’ olacağını belirtti.

israil ekonomisinin güçlendirilmesi gerektiğini de ifade eden netanyahu, kurulacak hükümetin filistin’de barış konusunda ‘kararlı olacağını’ vurgulayarak, filistin devlet başkanı mahmud abbas’ı müzakere masasına geri çağıracağını ifade etti.

israil halkına teşekkür eden netanyahu, "üçüncü kez bu onurlu görevi ve sorumluluğu sizden alıyorum. halledeceğimiz pek çok iç konumuz var” dedi. israil başbakanı'nın en geç altı hafta içinde hükümeti kurması gerekiyor. 

koalisyon seçenekleri

netanyahu ülkede geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerden yine zaferle ayrılmış ancak lideri olduğu likud partisi ile eski dışişleri bakanı avigdor lieberman'ın partisi yisraeil beiteinu'nun (evimiz israil) oluşturduğu ittifakın meclisteki toplam sandalye sayısı azaldı.

netanyahu, seçimlerde sürpriz yaparak ikinci olan yeş atid partisi'ni de hükümete almak istiyor. ancak parti başkanı yair lapid'in talepleri, sağcı partileri zorlayabilir. lapid, ultra ortodoks yahudiler olarak bilinen haredilerin zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutulduğu yasanın değiştirilmesini ve askerliğin herkes için zorunlu olmasını istiyor.

koalisyon hükümetine katılma ihtimali olan diğer partiler ise, aşırı sağcı yahudi evi ve merkez partisi kadima olarak görülüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;