İsrail - Filistin sorunu

İsrail’den İsveç’e Filistin tepkisi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsveç’in Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıma kararını tek taraflı olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

Konular: Filistin, Ortadoğu
Netanyahu Batı ile İran arasındaki müzakerelere sert tepki gösteriyor [Fotoğraf: Reuters]

başbakanlık sözcüsü ofer gendelman, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yaptığı açıklamada, başbakan netanyahu'nun, söz konusu kararı kabul etmediğini kaydederek, netanyahu'nun "isveç'in filistin devletini tanıma kararı tek taraflı bir adımdır. tek taraflı adımlar, geçmişte imzalanan anlaşmalara aykırıdır ve barışı yaklaştırmak yerine uzaklaştırır" ifadesine yer verdi.

isveç’te yeni seçilen merkez-sol hükümetin başbakanı stefan löfven, 3 ekim cuma günü, filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını açıklamıştı.

israil dışişleri bakanlığı sözcüsü emmanuel nahson da ülkesinin filistin’i devlet olarak tanıma kararından duydukları memnuniyetsizliği iletmek üzere isveç büyükelçisi'ni pazartesi günü dışişleri bakanlığı'na çağırmıştı.

isveç'in filistin'i tanıması, ab üyesi iken filistin'i tanıyacak ilk ülke olması dolayısıyla önem kazanıyor.

macaristan, polonya ve slovakya gibi ülkeler ab üyesi olmadan önce filistin’i devlet olarak tanımıştı.

isveç’in tanıma kararını abd yönetimi de eleştirmişti.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, filistin devletinin tanınmasını erken bulduklarını belirtti. “filistin'in devlet olmasını kesinlikle destekliyoruz ama bu sadece daimi statü anlaşması ve iki tarafın birbirini karşılıklı tanımasına dayanan, müzakere edilmiş bir netice yoluyla olmalı" dedi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;