İsrail - Filistin sorunu

‘İsrail’in Yahudi kimliği tanınmayacak’

Arap Birliği dışişleri bakanları, Filistin ile İsrail arasında sürdürülen ABD destekli müzakerelerde İsrail’in talep ettiği ‘Yahudi kimliğinin’ tanınması talebini reddetti.

Konular: Ortadoğu
Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında Filistin'i Dışişleri Bakanı Riyad Maliki temsil etti. [Reuters]

arap birliği genel merkezi'nde düzenlenen, arap birliği'nin 141'inci dönem dışişleri bakanları toplantısının kapanış bildirisinde, israil devletinin yahudi kimliğinin tanınmayacağı ve bu yönde filistin yönetimine yapılan baskıların da kabul edilemez olduğu belirtildi.

bildiride, “kudüs'teki yerleşim birimleri inşası, yahudileştirme faaliyetleri ile şehrin kültürel, tarihi ve demografik yapısının değiştirilmeye çalışılması gibi uygulamalar uluslararası kanunlar ve anlaşmalara göre meşru değildir” denildi.

bölgede barış ve istikrarın öneminin vurgulandığı bildiride şu ifadelere yer verildi:

"bölgede kalıcı ve adil barış, israil'in filistin topraklarından çekilmesine ve filistinli mülteciler sorununa birleşmiş milletler (bm) genel kurulu'nun 194 sayılı kararına istinaden çözüm bulunmasına bağlıdır. doğu kudüs, 1967'de işgal edilen toprakların bir parçasıdır ve başkenti doğu kudüs olan bağımsız bir filistin devleti kurulmadığı sürece bölgede kalıcı barış sağlanamayacaktır."

filistin - israil barış müzakerelerinin sekteye uğramasının tüm sorumluluğunun israil'e yüklendiği bildiride, radikal yahudi gruplar ile ırkçı dini cemaatlerin mescid-i aksa'ya yönelik ihlâlleri de kınandı. 

netanyahu'dan tanınma talebi

israil başbakanı binyamin netanyahu, washington’da katıldığı bir konferansta barış görüşmelerinin başarılı olabilmesi için filistinlilerin israil devletini tanıması gerektiğini söyledi.

netanyahu, "artık filistinlilerin tarihi inkâr etmeyi bırakmasının zamanıdır. israil’in bir filistin devletini tanımaya hazırlandığı gibi, filistinlilerin de yahudi devletini tanımaya hazırlanması gerekiyor" demişti.

filistinli üst düzey yetkili nebil şaat, filistin yönetiminin bu talebi reddettiğini açıklamıştı. 

israil ile filistin arasındaki barış müzakereleri, israil'in batı şeria ve kudüs'teki yerleşim faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine 2010 yılının ekim ayında kesilmişti.

taraflar abd dışişleri bakanı john kerry'nin girişimiyle temmuz 2013'te yeniden barış görüşmelerine başladı. kerry, israil ve filistin'e anlaşmaya varmak için dokuz ay süre verdi, süre nisan ayında doluyor.  

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;