Ekonomi
İşsizlik yüzde 9’a geriledi
Nisan'da işsizlik yüzde 9’a geriledi. İşsiz sayısı 2.5 milyon. Al Jazeera' ya rakamları değerlendiren uzmanlar, İşsizliğin aşağılara çekilmesi için Merkez Bankası’nın faizi düşürmeli ve büyüme yüzde 5 olmalı.
Haberin Öne Çıkanları
Ağustostan bu yana en düşük seviye
Merkez Bankası hareket geçmeli
Büyüme oranı yüzde 5 olmalı

işsizlik 2013 ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
türkiye istatistik kurumu (tüik) nisan ayına ilişkin "hanehalkı işgücü istatistiklerini" açıkladı.
buna göre, nisan 2014 döneminde türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2 milyon 579 bin kişi, işsizlik oranı ise yüzde 9 olarak hesaplandı.
işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,4, kadınlarda ise yüzde 10,2 olarak kayıtlara geçti. aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı yüzde 10,8 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 15,5, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 9,1 oldu.
5’te biri tarımda
nisanda 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı, 26 milyon 194 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 46,1 olarak gerçekleşti. bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 578 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 616 bin kişi oldu. istihdam edilenlerin yüzde 21,3'ü tarım, yüzde 20,5'i sanayi, yüzde 7,3'ü inşaat, yüzde 50,9'u ise hizmetler sektöründe yer aldı.
türkiye’de 2014 yılı mart ayında işsizlik yüzde 9,7'ye gerilerken, işsiz sayısı 2 milyon 747 bin olmuştu. şubat ayında ise işsizlik yüzde 10,2 olarak gerçekleşmişti.
son yılda 1,4 milyon istihdam
maliye bakanı mehmet şimşek, işsizliğin yüzde 9’a gerilemesiyle ilgili konuştu.
ekonomik büyümenin en önemli destekleyicilerinden birinin istihdam olduğunu anlatan maliye bakanı mehmet şimşek, nisan ayında iş gücüne katılım oranının yüzde 50,7 ile rekor düzeyde gerçekleştiğini söyledi.
iş gücüne katılım oranındaki artışa karşın işsizliğin yüzde 9 gibi nispeten düşük seviyeye indiğini dile getiren şimşek, "son 12 ayda türkiye ekonomisi net olarak 1,4 milyon istihdam artışı sağladı. bu çok ciddi bir rakam. istihdamdaki bu artış türkiye'deki büyümeyi destekleyici niteliktedir" değerlendirmesinde bulundu.
merkez bankası harekete geçmeli
al jazeera’ya konuşan yıldırım beyazıt üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi ekonomi profesörü erdal tanas karagöl, işsizliğin çok daha aşağılara düşebileceğini, bunun merkez bankası’nın faiz indirimine bağlı olduğunu söyledi.
işsizliğin düşmesiyle ilgili yorumlarını sorduğumuz karagöl bu konu şunları söyledi: “işsizlik yüzde 9’a geriledi. önümüzdeki dönemde daha da düşmesini bekliyoruz.
işsizliğin düşmesi faizlerin düşmesiyle ilgilidir. faizlerin düşmesi işsizliği düşürür ve büyümeyi destekler. merkez bankası, geçtiğimiz aylarda beklentilerin altında faiz indirimi yaptı. eğer daha fazla bir indirim yapsaydı, işsizliği çok daha aşağılarda görebilirdik.
çünkü merkez bankası’nın faizleri düşürmesi yatırım ortamının iyileştirilmesi anlamını taşıyor. merkez bankası burada ölçülü faiz indirimi terimini kullanıyor ve düşük faiz indirimleri yapıyor. merkez bankası’nın bu indirimleri ekonomiye geç yansıyor. o nedenle merkez bankası’nın yapacağı sert bir faiz indirimi önümüzdeki günlerde işsizliğin çok daha fazla düşmesi anlamına geliyor.
ayın 17’sindeki toplantısında merkez bankası’nın bu yönde bir karar alması gerektiğini düşünüyorum.”
büyüme yüzde 5 olmalı
hsbc bankası küresel piyasalar direktörü fatih keresteci, işgücüne katılım oranının aynı kaldığına dikkat çekerek, işsizliğin kalıcı olarak düşürülmesi için, türkiye’nin yüzde 5 ve üzerinde büyümesi gerektiğini söyledi.
keresteci, işsizliğin yüzde 9’a gerilemesini şöyle değerlendirdi:
“tüik şubat ayından itibaren hesaplamaları eurostad ile uyumlu hale getirmek adına yeni bir düzenlemeye gitti ve iş arama süresini 3 aydan 4 haftaya indirdi. elimizdeki verilere baktığımızda bu düzenlemenin işsizlik oranını bir miktar aşağı çektiği kanaatindeyiz.
metodoloji ve zamanlama hususlarını bir kenara bırakırsak mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının yüzde 9.1 ile önceki ayki seviyede gerçekleştiğini görüyoruz. işgücüne katılım oranı da yüzde 50.4 ile aynı seviyede kalmış. yani, nisan verisi bizim için yeni bir bilgi vermiyor.
trend olarak baktığımızda, 2012 yılı ortasında yüzde 8 seviyesine yaklaşarak son yılların en düşük düzeyini gören mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı sonrasında kademeli bir yükselişle yüzde 9'a ulaştı. hatırlanacağı üzere türkiye ekonomisi 2011 yılında çift haneye yakın bir gsyh büyümesi yakalamış, sonrasında ise hem cari işlemler açığını daraltmak adına alınan önlemler hem de fed'in çıkış stratejisi sonrasında yaşanan finansal dalgalanma nedeniyle büyümede ivme kaybına uğramıştı. kompozisyon önemli olmakla birlikte, yapısal reformlar da bir kenara bırakılırsa, türkiye'nin işsizlik oranını düşürmek adına yüzde 5 ve üzeri bir gsyh büyümesi yakalaması gerektiğini düşünüyoruz. siyasi cepheden tcmb'ye yönelik gelen faiz indirimi tavsiyelerini de bu bağlamda değerlendirmek doğru olacaktır.”
kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera
Yorumlar