Avrupa

İzzetbegoviç'in partisi galip

Bosna-Hersek'teki yerel seçimlerde, ülkenin ilk cumhurbaşkanının partisi SDA zaferini ilan etti. Srebrenitsa'da ise sonuç netleşmedi.

Konular: Bosna-Hersek

Haberin Öne Çıkanları

İlk sonuçlar açıklandı

SDA kutlama yaptı

34 yerde birinci parti

1995 yılında Dayton Ateşkes Anlaşması'nın imzalanmasından beri bu Bosna-Hersek'te yapılan yedinci genel seçim olacak. [Fotoğraf: Reuters/Arşiv]

Karmaşık yapı

yapılanma aşamasındaki bir federal demokratik cumhuriyet olan bosna-hersek cumhuriyeti, hemen hemen eşit yüzölçümüne sahip iki birimden oluşuyor: çoğunluğu müslüman ve hırvat bosnalılardan oluşan ve az sayıda sırp da barındıran bosna-hersek federasyonu (bosna-hersek cumhuriyeti ile karıştırılmamalı) ile yoğun sırp nüfusunu barındıran ve yapısı buna göre şekillenmiş sırp cumhuriyeti (republika srpska). 

bosna hersek’te pazar günü yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçları açıklandı. buna göre, ülkedeki 125 bölgeden 34'ünde birinci parti olan demokratik eylem partisi (sda), seçimlerin galibi oldu.

anadolu ajansı’nın haberine göre, bosna hersek merkez seçim kurulu tarafından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlarda, toplam üç milyon 144 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, beş bin 100 noktada oy kullanıldığı ifade edildi. açıklamada, süreçte 84 parti ile 59 siyasi koalisyondan yaklaşık 30 bin adayın yarıştığı kaydedildi.

ülkedeki toplam 125 belediye başkanlığından, başkent saraybosna'dakiler dahil birçok büyük yerleşim biriminin belediyelerini, bosna-hersek'in ilk cumhurbaşkanı olan ve 2003'te hayatını kaybeden aliya izzetbegoviç’in kurucusu olduğu sda kazandı.

bosnalı sırpların eski siyasi lideri olan ve savaş suçlusu olarak yargılanan radovan karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı sırp demokrat partisi (sds), 27 belediye başkanlığı ile seçimlerde ikinci sırada yer aldı. 

ayrılıkçı söylemleriyle bilinen ve bosna-hersek'i oluşturan iki hukuki birimden biri olan bosna sırp cumhuriyeti'nin başkanı milorad dodik'in liderliğini yaptığı bağımsız sosyal demokratlar birliği (snsd) ise 15 belediye başkanlığı ile üçüncü parti oldu. snsd, böylece daha önce sahip olduğu 41 belediye başkanlığından 26'sını kaybetmiş oldu.

hırvat milliyetçi parti hırvat demokrat birliği bosna-hersek (hdz bih) 14 belediye başkanlığı kazanırken, 2010 yılında genel seçimlerin galibi olan sosyal demokrat partisi (sdp) 11, sırp partisi demokrat halk birliği (dns) dört ve hırvat demokrat birliği 1990 (hdz 1990) üç bölgede galip geldi.

2009 yılının kasım ayında medya patronu fahrudin radoniç tarafından kurulan ve bu yıl ilk kez yerel seçimlere katılan daha iyi gelecek için işbirliği (sbb) iki, bağımsız adaylar üç, diğer parti koalisyonlar ise birer belediye başkanlığı kazandı.

sda yüzde 27,2 oy aldı

açıklanan ilk sonuçlar çerçevesinde,yerel seçimlerinde oyların partilere göre dağılımı ise; sda yüzde 27,2, sds ve pdp koalisyonu yüzde 21,6, snsd yüzde 12, hdz-bih yüzde 11,2, sdp yüzde 8,8 ve dns yüzde 3,2 şeklinde oldu.

sda genel başkanı süleyman tihiç, seçim sonuçlarının ardından, zaferini partililerle birlikte saraybosna'da pasta keserek kutladı. tihiç, yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin galibinin kendileri olduğunu belirterek, sda'nın başarısından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

tihiç, partisinin devleti oluşturan iki hukuki birimden biri olan bosna-hersek federasyonu'nda kazandığı 34 belediye başkanlığının yanı sıra, diğer boşnak partilerle ortak aday olarak çamil durakoviç'i gösterdikleri srebrenitsa'da da gelip geldiğini düşündüklerini de sözlerine ekledi. srebrenitsa’da seçim sonuçları henüz açıklanmadı.

sdp genel başkanı zlatko lagumciya ise düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarından memnun olduklarını ifade ederek, 2008'de yapılan seçimlerde sekiz, bu seçimlerde ise 11 belediye başkanlığını kazandıklarını söyledi. lagumciya, seçim sonuçlarını bir başarı olarak nitelendirdi.

srebrenitsa'nın sonuçları açıklanmadı

bosna savaşı sırasında, 1995 yılının temmuz ayında sırpların, eski yugoslavya uluslararası ceza mahkemesi ve uluslararası adalet divanı tarafından ‘soykırım’ olarak tanınan katliamına sahne olan srebrenitsa'da, boşnak partiler, çamil durakoviç'i tek aday olarak açıklamıştı. 

durakoviç, seçimleri kazandığını açıklamasına rağmen, bosna hersek merkez seçim kurulu srebrenitsa’daki çeşitli şikayetler nedeniyle henüz sonuçların açıklanmadığını ifade etti.

mayıs ayında değiştirilen seçim yasası sebebiyle, savaş sırasında bölgeden ayrılan boşnaklara, srebenitsa’da oy kullanma hakkı verilmiyor. bu da bölgede sırp bir ismin belediye başkanı olması ihtimalini arttırıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;