Dünya

Japonya tedbir alıyor

Aralık ayı içinde füze denemesi yapacağını duyuran Kuzey Kore'ye karşı, ülkenin Okinawa takımadalarına Patriotlar sevk ediliyor.

Haberin Öne Çıkanları

PAC-3 füzeleri yolda

'hata analizi' yapıldı

Nisanda da denemişti

Japonya, Kuzey Kore yönetiminin açıklaması sonrası ordusunu alarma geçirdi.
Japonya, Kuzey Kore yönetiminin açıklaması sonrası ordusunu alarma geçirdi. [Reuters]

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

kuzey kore’nin 10 ila 22 aralık tarihleri arasında yeni bir füze deneyeceğini açıklamasının ardından japonya, karadan havaya kullanılmak üzere tasarlanmış bir füze savunma sisteminin kurulumuna başladığını duyurdu.

resmi japon televizyonu nhk’nin haberine göre, orduyu alarma geçiren tokyo yönetimi pac-3 olarak bilinen gelişmiş patriot balistik füzelerini, ülkenin batısındaki deniz üssünden, kuzeyde yer alan okinawa takımadalarına sevk ediyor. japonya savunma bakanlığı, söz konusu füzelerle birlikte önemli miktarda asker ve ekipmanın da adaya gönderileceğini belirtti. 

kuzey kore resmi haber kurumları, cumartesi günü yayımladıkları haberlerde, pyongyang yönetiminin 10 ila 22 aralık tarihleri arasında uzun menzilli füze denemesi yapacağını duyurmuştu.

söz konusu deneme, nisan ayında gerçekleştirilen başarısız testten sonra, ülkenin son bir yıl içinde yaptığı ikinci füze denemesi olacak.

kuzey kore haber kaynaklarına açıklamalarda bulunan kuzey kore uzay teknoloji komitesi sözcüsü, nisan ayındaki başarısız denemenin ardından ‘hata analizi’ yapıldığını ve bununla bağlantılı olarak roket ve uydu hassasiyetinin artırıldığını söylemişti.

pyonyang'ın nisan ayında gerçekleştirdiği, 'roket ile uzaya uydu gönderme' girişimi, uluslararası toplum tarafından füze denemesi olarak algılanmış ve birçok ülke tarafından kınanmıştı. girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 

iki nükleer deneme yaptı
 

kuzey kore’nin nükleer programı, bu ülkenin komşularını ve batı dünyasını endişelendiriyor. pyongyang, 2006 ve 2009 yıllarında nükleer denemeler gerçekleştirmişti. 1994 yılından beri ülkeyi yöneten kim’in ölümü, nükleer silaha sahip ülkedeki istikrarın geleceğinin sorgulanmasına neden olmuştu. 

taraflar, kore savaşı’nın sonunda 1953 yılında sadece ateşkes anlaşması yapıp, barış anlaşması imzalamadıkları için hukuki olarak halen savaş halinde bulunuyorlar.

kuzey kore'nin füze denemeleri, bu ülkenin sahip olduğunu iddia ettiği nükleer silahları hedefe sevk edilebilir hale getirebileceğine ilişkin nedişeler yaratıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;