Bilim-Teknoloji
Kablosuz şarjda işbirliği
Samsung ve Microsoft, kablosuz şarj platformlarından Wireless Power Consortium'a katıldı. Bu katılımla beraber kablosuz şarj teknolojilerinde fkir ayrılıklarının da ortadan kalkması bekleniyor.
Haberin Öne Çıkanları
Kablosuz şarj standartlaşıyor
Kablosuz şarjda işbirliği
Qi standart oluyor

bir teknoloji konusunda kullanılacak yöntemi belirlemek standartların oluşması açısından önemli bir konu. standardı belirleyecek olan firma ya da firmaların maddi olarak gelir elde etmesini ve lider olmasını sağlayan bu durum geçmişte çok ciddi tartışmalar yaşanmasına sebep olmuştu.
örneğin kasetten video izlendiği dönemde beta -vhs tartışması yaşanmış, yıllar süren kavga vhs'nin baskın gelmesiyle bitmişti. benzer bir tartışma blu-ray ve hd dvd arasında olmuş, bu format savaşını ise blu-ray kazanmıştı. genelde bu tip format savaşlarında galip olmuyor. uzun yıllar süren bu rekabet her iki tarafı da yıprattığı ve kazanan belli olduğunda teknoloji eskidiği için fayda sağlamıyor.
formatlar arasındaki rekabet (eskisi kadar yoğun olmasa da) halen devam ediyor. bu sefer rekabet yaşanan alan ise kablosuz şarj. bir süredir aralarında rekabetin yaşandığı alliance for wireless power (a4wp) ve wireless power consortium (wpc) uzlaşı sinyalleri vermeye başladı. a4wp platformunun önemli firmalarından olan microsoft ve samsung electro-mechanics, wps platformuna katılmaya karar verdi.
kablosuz ağ standartları arasında en çok kullanılanlarından olan qi'yı geliştiren wpc platformuna katılan microsoft ve samsung, a4wp'deki çalışmalarına devam edecekler. her iki firma da qi standardının gelişmesi için önderlik edecekler.
geçen aylarda wpc'ye katılan zte ile bu platformun desteklediği qi standart haline gelmeye başladı. wps üyeleri arasında toshiba, pantech gibi markaların bulunduğu bu platform, dünya çapında operatör ve benzeri birçok firma tarafından da destek görüyor.
bu işbirliği qi standardının dünya çapında yaygınlaşması için bir adım olarak görülüyor. bu konuda wpc ve a4wp'den resmi bir açıklama yapılmasa da uzun vadede böyle bir adımın atılması mantıklı görünüyor.
en yaygın olan standart qi
qi standardı günümüzde üst düzey bazı akıllı telefonlarda kullanılıyor. nokia, lg ve samsung'un bu standardı destekleyen modelleri bulunuyor. bazı akıllı telefonlara ise (mesela iphone) takılan kapak ya da aksesuar çözümleriyle bu özellik eklenebiliyor. indüksleme mantığı ile çalışan kablosuz şarjda birkaç santimetre mesafeden şarj edilebiliyor. ek aksesuarla yapılan kablosuz şarjın önümüzdeki yıllarda otomobiller ve halka açık alanlarda kullanılması bekleniyor.
kaynak: wpc
Yorumlar