Libya Devrimi
Kaddafi yanlılarına hapiste işkence
BM'ye göre, Libya'da gözaltına alınan ve hüküm giyen devrik diktatör taraftarları işkence ve kötü muameleye maruz kalıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Ölenler oldu
Örgütler endişeli
Af yasasına tepki büyük

libya’da tutuklulara yönelik kötü muamele ve işkence sona ermiyor. bm, binlerce kişinin gizli hapishanelerde tutulduğunu ve tutukluların bir kısmının işkenceyle öldürüldüğünü duyurdu.
libya özel temsilcisi ian martin, bm güvenlik konseyi’nde yaptığı konuşmada, üç bin tutuklunun adalet bakanlığının denetimi altında olduğunu; dört binin ise devrimcilerin elinde bulunduğunu açıkladı.
martin ayrıca, devrik lider muammer kaddafi ‘yi destekledikleri şüphesiyle tutuklananların adalet bakanlığı denetimine alınma işleminin ağır yürütüldüğünü de belirtti.
misrata’daki bir hapishanede üç mahkumun öldüğünü ve yedi kişinin de işkence gördüğünü bildiren martin, adaletin önünde ciddi engeller olduğunu savundu.
ancak bm temsilcisine göre, ülkede sadece 13 nisan’da ölümlerin yaşandığı misrata hapishanesinde şiddet uygulanmıyor, mahkum ve tutuklulara trablus, zaviye ve zintan’da da işkence yapılıyor.
afp’ye konuşan insan hakları savunma örgütleri de martin ile benzer endişeyi paylaşıyor.
bm insan hakları yüksek komiseri navy pillay da, libya'daki devrim sırasında kaddafi yanlısı olduğu iddiasıyla tutuklanan kişilerin, silahlı muhalif güçler tarafından işkenceye maruz kaldığı gerekçesiyle endişe ettiğini açıklamıştı.
bm temsilcisi martin, haziran ayında yapılması kararlaştırılan kurucu meclis seçimlerinde kadın adayların sayısının çok az olduğuna değindi.
martin’in konuşmasında yer verdiği bir diğer konu ise, ulusal geçiş konseyi’nin kaddafi’nin övülmesine getirilen yasak.
yasağın ifade özgürlüğünü kısıtladığını söyleyen martin, devrimcilere getirilen affı ‘kapsamı belirsiz’ şeklinde eleştirdi.
insan hakları gözlemevi isimli örgüt ise af yasasının değiştirilmesi için çağrıda bulundu. örgüt, suç işleyen şahışların, devrimi güçlendirmek amacıyla bile olsa doğru olmadığı görüşünde.
söz konusu yasa hükümete, önceki rejimle bağlantısı sebebiyle ‘kamu güvenliğini tehdit ettiğini’ düşündüğü kişinin hareket alanını sınırlama, para cezası verme veya iki aya kadar tutuklama yetkisi veriyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar