Libya Devrimi

UCM'den BM'ye Kaddafi talebi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, öldürülen Libya liderinin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin Lahey'e teslim edilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nden karar çıkarılmasını talep etti.

Konular: Libya, Ortadoğu
Libya 2011 yılında Zintan'da tutuklanan Seyfülislam Kaddafi'yi UCM'ye teslim etmeyi reddetmişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

uluslararası ceza mahkemesi'nin (ucm) internet sitesinde yayınlanan açıklamada, seyfülislam kaddafi'nin yargılanmasıyla ilgili libya'nın işbirliği yapmadığı savunuldu.

ucm, yargılanması için lahey'e teslim edilmeyen kaddafi'yle ilgili birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’nin karar çıkarmasını talep etti.

açıklama, güvenlik konseyi'nin libya’yı işbirliğine zorlayacak yaptırımda bulunması gerektiği belirtildi.

mahkeme, 2011 yılında libya’nin hakkında savaş suçu işleme suçlarından yargılanmak üzere muammer kaddafi, oğlu seyful islam kaddafi ve eski istihbarat başkanı abdullah senusi’yi teslim etmesini talep etmişti.

ancak mahkeme, senusi’nin libya’da yargılanmasını kabul ederken, kaddafi’nin zintan’da tutuklanma biçimi ve adil yargılanmama şüphelerinden ötürü teslim edilmesi için ısrar ediyor.

seyfülislam kaddafi, 2011 yılında trablus yönetimine bağlı olmayan zintan’da tutuklanmıştı. babası muammer kaddafi ise aynı yıl öldürülmüştü.

zintan’da silahlı grupların elinde tutulan kaddafi, 2011 yılında libya ayaklanması sırasında sivilleri öldürme ve savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;